Родители на загинали деца в катастрофи искат колата на Нойзи

Фондация "Ангели на пътя" пусна сигнал до прокуратурата срещу съдията, който пощади журналиста

Общество
16:13 - 04 Септември 2024
2912
Родители на загинали деца в катастрофи искат колата на Нойзи

Родителите на загиналите в катастрофи деца и млади хора, обединени във фондация "Ангели на пътя", подадоха сигнал в прокуратурата срещу съдията, който не отне колата на Ивайло Цветков-Нойзи. Преди ден бяха публикувани мотивите на съдия Мирослав Петров от Софийския районен съд към присъдата на Нойзи.

За шофирането си с 2,5 промила алкохол, Нойзи получи 10 месеца условно и година и два месеца без книжка. Съдия Мирослав Петров обаче посочи, че конфискацията на автомобила противоречи на основния закон и Хартата на правата на гражданите от ЕС. Той също така отбеляза, че текстът за конфискация от автомобилите от пияни и дрогирани, които обаче не са предизвикали друго престъпление, е императивен и не дава никаква възможност на съда за преценка.

„Конфискацията на автомобила ще накърни напълно неоправдано правото на собственост на осъденото лице и по никакъв начин не би допринесла за осигуряването на изискуемия баланс с правото на живот и телесна
неприкосновеност на гражданите, имайки предвид, че ще го превърне в изкупителна жертва за назидание на останалите членове на обществото без реален принос за повишаване на нивото на трайно занижената транспортна безопасност в страната.", посочи съдията в мотивите си.

Този текст цитират в своя сигнал и от "Ангели на пътя".
"Дават ли си сметка българските съдии, че благодарение на подобни възмутителни постановления част от тези пътни престъпници стават пътни рецидивисти и пътни убийци? Пътни убийци като тези, които убиха нашите синове и дъщери, нашите братя и сестри, нашите внуци! И които ще продължават да убиват! Други синове и дъщери, братя и сестри, внуци!, казват от "Ангели на пътя".

Те добавят и, че "българските съдии за пореден път заслужиха презрение и затвърдиха убедеността в
българското общество, че са съзнателни съучастници в пътния травматизъм и пътните убийства в България!"

В сигнала си родителите на загиналите деца се позовават на текст от Наказателния кодекс, който гласи, че "орган на властта, който не изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване, или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години".