Родители протестираха срещу Стратегията за детето

Искаме да растат с ценности, казаха майките и бащите

Новини
19:11 - 01 Май 2019
2000
Родители протестираха срещу Стратегията за детето

Родители протестираха срещу Националната стратегия за детето 2019-2030 в Сливен, съобщи БНР. В тази Стратегия има много скандални практики за отнемане на деца, подобни на тези в скандинавските държави, мотивираха се участниците в мероприятието.

Силвия Стамова се опасява, че макар Стратегията да е спряна от правителството, то не означава, че след изборите няма да бъде приета.

Недоволните родители се събраха пред сградата на министерството на труда и социалната политика
"Ако тази Стратегия бъде приета, ние ще прибегнем и до по-сериозни действия. Ние нямаме намерение да даваме децата си на чуждестранни неправителствени организации, с цел изнасяне на български дечица в чужбина, осиновяване от гей двойки", аргументира се Стамова.

Младите родители, участващи в протеста, се опасяват, че Стратегията дава възможност да се отнемат деца от родители им, дори и за малки провинения. Те са убедени, че държавата не бива да се намесва прекалено силно във възпитанието на децата.

"Искаме тези деца наистина да растат с ценности. Това, в което вярва семейството, да възпитава детето си, а не някой друг да го вземе срещу заплащане и да възпитава чуждо дете".

На 11 май се очаква национален протест във всички големи градове срещу Стратегията за детето.

Организаторът на неприемащите Стратегията Надежда Маргенова изрази основния мотив на протестиращите: "В тази Стратегия има много скандални практики за отнемане на деца, подобни на тези в скандинавските държави". Според Маргенова този документ не съвпада с българската народопсихология и не трябва да бъде приеман.