Родители ужасени: Помощ! Кърлежи хапят децата в училище

Общество
22:41 - 23 Май 2019
3021
Родители ужасени: Помощ! Кърлежи хапят децата в училище

Родителите на децата в началните класове са много разтревожени, че не само по парковете, но и в зелената част на училищните дворове има кърлежи. Майки сигнализираха за няколко случая, в които децата са били ухапани от черните гадинки, докато са играели в междучасието навън на поляната. Според информирани, в много от училищата не е пръскано срещу комари и кърлежи, за да се пестят пари.

„Това е недопустимо - да не си спокоен, че здравето на детето ти е гарантирано, докато е в класната стая. Нима не отделят пари поне в училище децата да са в безопасност?!”,  изля емоциите си млада майка на второкласник в престижно столично училище.

Тя открила кърлежа на крака на детето си, докато сменяло дрехите си след училище.

Естествено, наложило се децата да бъдат карани в „Пирогов”, където срещу 40 лева лекари махат гадинките. Задължително се бие и инжекция против тетанус, а някои от хлапетата се наложило да пият и антибиотици, тъй като кърлежите са открити няколко дни след ухапването.

Общинари обаче обясняват, че Столична община няма вина, защото в повечето училища работниците пръскали срещу гадини, но силните дъждове отмивали химикалите. Родителите обаче не приемат  тези оправдания и смятат, че кметството трябва да заделя достатъчно пари, за да пръска ако трябва по няколко пъти, за да гарантират здравето на децата им в училище.

„Кой може да ни гарантира, че децата ни няма да се разболеят от Лаймска болест?, ужасени са майките и бащите на учениците.