Родители въстанаха срещу отварянето на училищата (ПИСМО)

Само за последната седмица виждаме 20% ръст на смъртните случаи, защо пускате заведенията, питат организации

Топ
19:25 - 14 Февруари 2021
4008
Родители въстанаха срещу отварянето на училищата (ПИСМО)

Организации на родители и учители въстанаха срещу готвеното отваряне на училищата от пети до 12 клас от утре. Те изпратиха отворено писмо и до медиите, и до премиера Бойко Борисов с искане да се ревизира тази мярка, както и тази за старт на заведенията от 1 март. 

"Тези решения не се базират на никакви обективни анализи за развитието на епидемичната обстановка в страната. Предвид нарастващия брой нови случаи на заразени със SARS-CоV-2, броя на хоспитализираните с COVID-19 и на тези, в интензивни отделения за лечение, продължаващия вече втора седмица ръст на починалите от болестта, установените множество случаи на заразени с „британския вариант“ на коронавируса и бавния темп на ваксинация, решението е прибързано и следва да се отчете конкретно:

1. Заболяемостта се е удвоила за последните три седмици, като отчита ръст на постоянно нарастване – от 90,48 на 156,8 на 100 хиляди население.

2. Седмичният ръст на новорегистрираните случаи е с над 20% за трета поредна седмица.

3. Хоспитализираните и интензивните се увеличават почти 8% за изминалата седмица, като при настанените в болница ръста е за трета поредна седмица.

4. Процентът положителните за COVID-19 проби - от 6,28 на 7,8%, като ръстът е трета поредна седмица.

5. Починалите от COVID-19 за предходните седем дни са се увеличили с над 20%, а в изтичащата седмица отново има ръст от над 5%.

6. Ръст се наблюдава и при заразените медицински лица за втора поредна седмица въпреки големия брой преболедували и ваксинирани в тази група

7. По-малко от месец и половина след връщането на децата в детските градини и учениците в начален етап общия брой на заразените във възрастова група от 0 до 19 се е увеличил с над 30%.

8. Навлизането на „британския вариант“ се установява по безспорен начин. През втората седмица на месец февруари 2021г. в Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/ са секвенирани 96 проби от пациенти с COVID-19, като при 68 от тях е установен британския вариант на SARS-COV-2. Освен това този вариант на коронавируса е навлязъл в страната още през месец декември 2021 г., което е предпоставка за повсеместното му разпространение в страната два месеца по-късно.

9. Данните на НЦЗПБ сочат, че към 7.02.2021г. вече 12 от 28 области в страната са в „червената зона“, което означава, че в тях заболяемостта е над 120 души на 100 000 население.

"Затова смятаме решението за неправилно, ненавременно и абсолютно неотговарящо на обективните факти. Необходимо е противоепидемичните мерки не просто да бъдат разхлабвани, а напротив – да бъдат затегнати. Бизнесите, които са затворени да получат и да продължават да получават подкрепа от държавата, докато епидемичната обстановка не позволи те да работят безопасно за общественото здраве. А решенията за него да продължат да се вземат от експерти, които разполагат и анализират цялата информация за разпространението на вируса.

Контролът по спазването на действащите противоепидемични мерки да бъде засилен и всички отговорни институции – РЗИ, МВР, БАБХ – да осигурят опазването на здравето ни от системните нарушители. За постигане на нашите общи цели – здраве и връщане на нормалния начин на живот е необходимо всички заедно да се обединим около приемане и спазване на мерките, опазване на живота и здравето си, увеличаване на желаещите да се ваксинират срещу COVID-19. Смятаме, че в ситуация на пандемия е крайно необходимо да приоритизираме здравето и човешкия живот като най-висша ценност. Затова призоваваме отново властта да концентрира своите усилия в тази посока, тъй като нито една сфера на живота не би могла да функционира без живи и здрави хора", пишат родителските, научните и учителските организации.