Родителите гневни: Държавата ни подведе за помощите за първолаци

Актуални новини
14:15 - 21 Август 2020
4406
Родителите гневни: Държавата ни подведе за помощите за първолаци

Гневни родители на първолаци сигнализираха Lupa.bg, че обещаната от правителството помощ от 300 лв. за всички деца в първи клас тази година остава само на думи.

В началото на юни вицепремиерът Марияна Николова съобщи, че еднократната помощ, която се дава за първокласниците, ще е 300 лв. и подоходният критерий вече няма да важи. Досега сумата беше 250 лв. и отиваше само при семействата в нужда – с доходи до 450 лв. на член от семейството.

Това накара много родители да си потърсят обещаните пари. Оказа се обаче, че или те не са разбрали правилно, или от кабинета са се изразили криво. Защото такава идея наистина имало, но тя нито е приета, нито важи за настоящата учебна 2020-2021 година.

„Това е нашето предложение за тригодишната средносрочна прогноза и зависи от бюджета за следващата година - тогава трябва да се защити тази идея. Тази помощ да бъде за всички, да няма подоходен критерий. Но, ако се реализира, така или иначе нямаше да се реализира за тази учебна година – а за следващата: учебната 2021-2022 г”, обясни пред Lupa.bg социалният министър Деница Сачева.

Според нея, ако част от родителите са разбрали друго, значи е станало недоразумение. Въпросната помощ тази година ще обхване близо 44 000 деца, като общият брой на първокласниците средно годишно е около 60 000.

„Мое дълбоко убеждение е, че трябва да има поне една универсална помощ за всички деца в България. Това е едно от нещата, за които винаги съм била категорична”, коментира още Сачева.

Социалният министър подчерта, че тези помощи не отиват само при ромските деца. 

„Моята практика от дирекциите по социално подпомагане показва, че много хора, които имат добри доходи, също кандидатстват за тази помощ, защото се осигуряват на 610 лв. Проблемът в България е това, че прекалено много хора се осигуряват на миниума, независимо, че получават много повече.

Затова, вместо за караме хората да манипулират статистиката, аз лично смятам, че е по-добре да има универсална помощ за всички в 1-ви и 8-ми клас”, подчерта още министърът на труда и социалната политика.