Родителите може да разчитат на бавачка от държавата до 2023 г.

Актуални новини
15:39 - 26 Ноември 2020
1058
Родителите може да разчитат на бавачка от държавата до 2023 г.

Безработни родители и такива, които искат да се върнат на работа след първата или след втората година от майчинството, може да кандидатстват за осигуряване на детегледачка от държавата.

Програмата „Родители в заетост“ на Агенцията по заетостта беше удължена до 2023 г., като за целта бяха отпуснати допълнително 15 млн. лв., съобщиха от социалното министерство.

5429 семейства са ползвали или ползват услугата в момента.

Детегледач може да се наеме до 18 месеца, като семействата може да пожелаят това да е техен близък или роднина, регистриран в бюро по труда. Родителите на деца до 5г., които не са записани на ясла или детска градина, може да получат детегледач за до 8ч дневно.

Хората с три или повече деца до 12г., записани в детска градина или училище – за до 4ч. Ако майката или бащата на децата са безработни, те трябва да започнат работа до четири месеца след одобрение по програмата. Кандидатстването става в бюрата по труда по настоящ или постоянен адрес.

Общият ресурс на програмата е 65 млн. лв., като към момента са сключени договори за осигуряване на детегледачи за близо 54 млн. лв. Средствата са осигурени по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“.