Родителска асоциация пред Lupa.bg: Никой няма да ви отнема децата

Спрете с истерията около Националната стратегия за детето, съветва Цвета Брестничка

Общество
17:10 - 05 Септември 2019
3709
Родителска асоциация пред Lupa.bg: Никой няма да ви отнема децата

Страшно много се преекспонира с темата за Националната стратегия за детето, нищо страшно или притеснително няма в текстовете. Това заяви пред Lupa.bg председателят на Асоциация „Родители” Цвета Брестничка.

Според нея единственото, което организираните протести против документа предизвикват у хората, е разколебаване в институциите и в истината.

"Стига с тази истерия", апелира Брестничка и допълни, че след приемането на тази стратегия никой няма да започне да отнема деца от родителите им неправомерно.

"Никой няма право на това, дори Агенция "Закрила на детето". Единствено съдът разпорежда подобни решения", подчерта председателят на родителската асоциация.

По думите ѝ, няма как от клевети да се стигне до страшна присъда или отнемане на деца.

"Всички трябва да се успокоят около тази тема", посъветва тя.

На съвсем противоположното мнение обаче остават редица граждани, които за пореден път се обединяват в национален протест против приемане на документа от 1 януари догодина. Този път митингите в цялата страна ще минат под надслов "Стоп на Барневерн идеологията" и ще се проведат на 7 септември.

Според инициаторите българите искат да си бият децата.

"Протестът е срещу опита за внедряване на идеологията на норвежката социална служба Барневерн в целия свят, предимно в бедните държави", обясни по-рано днес Валентин Желев, администратор на фейсбук групите "Не на стратегията за детето - 2019 - 2030" и "Българска общност в Норвегия.

"Децата реално са пленници на системата", смята Желев и неговите привърженици.

Според много организации, защитаващи правата на децата обаче тези твърдения не съвпадат с реалността, а подготвяната Национална стратегия за детето ще защити българските деца.