Родните череши са обречени заради внос от Турция

У нас
12:28 - 24 Юни 2021
1267
Родните череши са обречени заради внос от Турция

Вносът на череши от Турция обрича на провал реколтата в Кюстендилско, твърдят местни земеделски производители.

По думите им именно заради вноса в региона от вчера е спряло изкупуването на череши въпреки ниската цена от 80 стотинки за килограм.

В района на с. Драговищица предупредили да не берат череши, защото цехът за преработка, собственост на италианец, докарва череши от Турция, каза бившият кмет на селото Драголюб Стоянов, който е и производител.

„Няма изкупуване на череши, никакво за днеска, никакво. Абе още не сме  ги почнали и те ги спреха. Каква става тая работа, не знам, в тая България. Вчера казаха, че са докарали два ТИР-а турски череши, вкарват си отвън, а на нас няма кой да ни ги купи“.

Ситуацията е крайно неблагоприятна за местния производител и съответните служби - областната служба „Земеделие“, Министерството на земеделието, Областната служба по контрол на храните и др., трябва да се намесят веднага, казва проф. Димитър Домозетов, доскорошен шеф на Института по земеделие край Кюстендил, сега частен производител.

„Това са номера, но те са на наша територия. Има кмет, има власт, могат да намерят Агенция по храните, да отидат да се види какво се внася или ще ни донасят болести от там“.