Родопите са под вода

Златоград е пред бедствено положение

У нас
11:46 - 13 Октомври 2020
4126
Родопите са под вода

Половин Южна България и Пиринско са под вода след мощната буря, която се изви рано тази сутрин. Снимка на метеоролозите от Meteo Balkans разкри пораженията в Златоград, като улиците са се превърнали в реки и градът е пред бедствено положение. 

Сигнали за наводнени ниски части на жилища и паднали дървета са подадени в Областния щаб за реакция при бедствия и аварии и в Благоевград.

Към момента обилните дъждове не създават опасност от преливане на основните реки Струма и Места, които са под денонощно наблюдение по повод обявения оранжев код.

В цялата област обилните валежи от дъжд продължават. Това създава реална опасност от активиране на свлачищни процеси по главните пътни артерии, предупреди областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Проливен дъжд падна и в Хасково тази сутрин. Наводнени са  улици  и булеварди в града. В пожарната служба са получени 5 сигнала за наводнени подземни етажи.

Наводнени са мазетата на училище “Шандор Петьофи“ и супермаркет. За кратко в града имаше и прекъсване на електричеството.

В Смолян бурята отнесе покриви на две къщи, след което се насочи към общините Мадан и Златоград.