Родопски носии вдъхновиха европейски дизайнери

Жури избира кои три колекции да бъдат финансирани за производство

Новини
15:00 - 04 Ноември 2023
19623
Родопски носии вдъхновиха европейски дизайнери

Фолклорът на Родопите вдъхнови млади европейски дизайнери, финалисти в проекта Echo Academies на фондация Open Space, съобщават от българския ПР екип на проекта – Alma Communication.

В приключилия наскоро първи етап имаше участници от България, Италия, Испания, Нидерландия, Литва, Турция, Косово и Албания. Жури с председател проф. Любомир Стойков селектира три колекции, които ще бъдат финансирани за производство, а критериите са иновативно и интересно предаване на темата, експериментални елементи и потенциал на колекцията да бъде реализирана и носена.

През 2024 година победителите ще представят своите готови колекции пред публика. Участниците трябва да се съобразят с изработването на тоалетите, с нужното качество и стратегия за представяне, както и да успеят да стигнат до публиката. На база на тези два показателя, и трите колекции ще получат отличия и парични награди. В следващите месеци с тях ще работят професионалисти от Cumedia (Белгия), Echo Academy Smolyan и микроорганизация от техните държави, които те сами си избират. 

Илка Ахиу (Косово) представи колекция, която включва традиционното каре от родопска носия и пластенето като техника. Йордан Михалев (България) презентира мода, предлагаща спойка между традициите и новото време. Детайлите, заимствани от родопска носия присъстват в облеклото, но с модерен прочит. Колекцията на Хосе Мари Ста Иглесиас (Нидерландия) дава нов живот на декорацията с гайтани, показа заиграване с формата на носията и експериментира с геометрията.

 „Намирам изборът на журито за много прецизен и внимателен. И трите колекции успешно интегрират традиционни фолклорни елементи в своите творби, придавайки им свежест и съвременност. Тези дизайнери имат потенциал да обогатят съвременната мода чрез новаторски и интересни идеи. Изборът им е олицетворение на модната креативност и потенциал за иновации в бъдеще. Пожелавам им успех в следващия етап на проекта, в който ще получат финансиране за производството на колекциите си. В края на месец април 2024 г. очакваме да видим техните резултати“, коментира Пепа Велева – председател на управителния съвет на фондация Open Space. 

„Три са причините, за да бъда удовлетворен от крайните резултати на конкурса за млади дизайнери, организиран от фондацията Open Space. Първо, всички участници демонстрираха стремеж да опознаят, анализират и интерпретират родопския фолклор и родопската носия в своите проекти. Второ, повечето от тях предложиха оригинални концепции успоредно с обилното използване на ръчния труд и спазване на устойчивите и етични критерии за създаване на облекла. Трето, пролича интерактивната мотивация на кандидатите творчески да хвърлят мост от традицията към съвременността, от една страна, и от друга - да адаптират модерния стил към непреходните ценности на българската народна култура. Редом с тримата финалисти, поздравявам също и отлично представилите се Емма Милицевиц (Нидерландия) и Ерика Жанави (Литва) за техния професионален дизайн и високо качество на проектите. Специални адмирации за фондация Open Space за чудесната идея и перфектната организация на конкурса“, коментира председателят на журито проф. Любомир Стойков.