Рохани обвини САЩ в "икономически и здравен тероризъм"

Президентът на Иран защити представянето на правителството му

Свят
11:38 - 27 Май 2020
1182
Рохани обвини САЩ в "икономически и здравен тероризъм"

Президентът на Иран Хасан Рохани призова иранските депутати да "сътрудничат" с правителството му, информира АФП.

Рохани изнесе реч на първото заседание на новия парламент след изборите през февруари, спечелени от консерваторите.

"Надявам се, че през последната година на това правителство ние ще можем да си сътрудничим и да работим заедно", обърна се Рохани към новосформирания парламент.

Иран ще проведе президентски избори през пролетта на 2021 г.

Това е 11-ото събрание от Ислямската революция през 1979 г.

Депутатите са седнали през място като част от мерките в борбата с коронавируса, но законодателите не носят маски.

Рохани, който е във финалната година на втория и последен мандат, призова депутатите, колективно и индивидуално, да поставят "националния интерес над специалните интереси", "партийните интереси".

Умереният президент защити представянето на правителството му, което е постоянно критикувано от консерваторите и ултраконсерватовните политици, които имат мнозинство в парламента.

За много наблюдатели рекордно ниската избирателна активност на изборите през февруари отразява разочарованието на хората от неизпълнените обещания. Според официалните резултати по-малко от 43% са гласували на изборите.

По време на речта си Рохани отново заклейми наречената от него "психологическа война" и "икономически и здравен тероризъм", които САЩ водят срещу Ислямската република. Но според него иранската нация се противопостави на "врага" и тази съпротива спечели.

Той похвали представянето на правителството в борбата с коронавируса като източник на "голяма гордост" и добави, че Иран е "сред държавите, които успяват".