Ройтерс: ЕС се споразумя за ценови таван от 60 долара на барел за руския петрол

Новини
17:07 - 01 Декември 2022
2103
Ройтерс: ЕС се споразумя за ценови таван от 60 долара на барел за руския петрол

Правителствата на страните членки от Европейския съюз се споразумяха в четвъртък за горна граница от 60 долара за барел на цената на руския петрол, доставяне по море, като беше одобрен механизъм за коригиране, за да се поддържа горна граница, която да е с 5% под пазарната петролна цена, посочи европейски дипломат, цитиран от Ройтерс.

Полша, която настояваше таванът да бъде възможно най-нисък, има срок до 17.00 часа българско време да се съгласи със сделката, която трябва да бъде одобрена от всички правителства в ЕС в писмена процедура до петък, посочи дипломатът.

„Таванът на цената е определен на 60 долара с разпоредба да се поддържа с 5% под пазарната цена за руския суров петрол, въз основа на данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ)“, посочи евродипломатът.

„Полша има време до 16:00 ч. централноевропейско време да се съгласи. Ако го направи, ще има писмена процедура за потвърждаване на споразумението“, каза още той.

Полски дипломати обаче посочиха, че консултациите с Варшава продължават.

Дипломати от ЕС казаха, че Литва и Естония, които са подкрепили натиска на Полша за поставяне на тавана възможно най-ниско, също са съгласни с ограничението от 60 долара.

Междувременно руският петрол Уралс се търгуваше на нива около 70,3 долара за барел преди около часа.

Таванът на цените на руския морски суров петрол беше предложен от Г-7, за да ограничи приходите на Москва от износа на петрол и следователно способността ѝ да финансира военната си инвазия в Украйна, като същевременно бъде избегнат глобален шок в петролното предлагане.