Ройтерс почете Стоянка Мутафова

Кралицата на българската комедия излиза за първи път пред публика през 1945 г., отбелязва агенцията

Общество
16:54 - 12 Декември 2019
6761
Ройтерс почете Стоянка Мутафова

Стоянка Мутафова, една от най-възрастните актриси, изявяващи се на сцена, почина на 97 години, почете я със свой коментар и снимки Ройтерс. Мутафова, наричана още "Кралицата на българската комедия", излиза за първи път пред публика през 1945 г., когато тя играе прислужница в пиеса на Молиер, пише авторитетната агенция.

Когато е на 94 години, през 2016 г., прави мащабно турне в театрални зали в САЩ и Европа. Тя не спираше с изявите си до последно, а за изключителната си кариера тя е получила множество награди и отличия, пише още Ройтерс.

"Отиде си един изключителен мил и добър човек. Тя винаги ще бъде от символите на българския театър", заяви премиерът Бойко Борисов.

Стоянка Мутафова е най-възрастната активно играеща актриса след починалия през 2016 г. руски актьор Владимир Зелдин, който се е качвал на сцената до 101-годишната си възраст.

"Никога не съжалих, че станах актриса. Ако бях на 20 отново, пак щях да стана актриса", заявява Мутафова в интервю пред агенцията преди 2 години.

Мутафова е родена е на 2 февруари 1922 г. в София. Дъщеря е на известния писател и драматург Константин Мутафов, който искал тя да стане археолог и да учи във Флоренция, Италия. Изпълнявайки неговото желание, Стоянка Мутафова завършва класическа филология в Софийския университет. Театърът обаче остава най-последователно преследваната цел в живота й.

На 8 февруари 2012 г. излиза биографичната й книга "Една фурия на 90". Дъщеря й Мария Грубешлиева е автор на две биографични книги за актрисата. Първата "Стоянка Мутафова: Госпожа Стихийно бедствие" е издадена през 2009 г., а втората - "Добър вечер, столетие мое!" - през 2017 г.

През ноември 2016 г. Българският културен институт в Лондон, Великобритания, с подкрепата на министъра на културата Вежди Рашидов внася официално предложение в централата на "Гинес" за вписване на името на 94-годишната Стоянка Мутафова в Книгата на рекордите "Гинес" в категорията "Най-възрастна активно играеща на сцената актриса".