Рок-динозаврите на соца дефилират в библиотека

Куриози
11:19 - 02 Декември 2022
1662
Рок-динозаврите на соца дефилират в библиотека

Някои от най-старите и прочути рок групи от бившия социалистически лагер представя отдел "Изкуство" на Регионална библиотека "Христо Смирненски" в Хасково, съобщиха от книгохранилището. То е подредило музикалната витрина „Рок динозаври”.

В нея са намерили място записи на легендарни състави от бивша Югославия, СССР, Унгария, Полша и България от 60-те до 80-те години на 20 век.

Изложени са материали за рок групи като "Биело дугме", "Локомотив ГТ", "Машина времени", "Круиз", "Червените китари" и други. Тяхната музика разруши преградите между източния и западния блок далеч преди рухването на Берлинската стена през ноември 1989 година, отбелязват от библиотеката.

България също намира място в презентацията с "Щурците", "Диана експрес", "Тангра", "ФСБ", "Сигнал", "Фактор", "LZ", "Импулс" и техни знакови албуми. Сред най-ценните заглавия на печатни издания са "Зимата на Щурците" на музикалния журналист Румен Янев и неговата история на българския рок, и написаната съвместно с колегата му Емил Братанов антология "Цветя от края на 80-те".

"Христо Смирненски" редовно отбелязва годишнини на бележити автори и събития. Тематичните витрини се планират с година напред.