Рокада: Доминик Рааб заменя Борис Джонсън, ако се разболее

За момента премиерът на Великобритания няма симптоми, а дипломатът е бил тестван по-рано, заради кашлица

Новини
17:13 - 23 Март 2020
2788
Рокада: Доминик Рааб заменя Борис Джонсън, ако се разболее

Главният дипломат на Великобритания Доминик Рааб ще стане действащ премиер на страната, ако настоящият министър-председател Борис Джонсън не може да изпълнява длъжностите си, включително ако се разболее.

Докато епидемията от коронавируса в Обединеното кралство продължава да се разпространява, говорител на премиера потвърди, че правителството има план, ако Джонсън бъде заразен и не може да изпълнява длъжностите си. В такъв случай неговият пост временно ще заеме министърът на външните работи Доминик Рааб.

Ако и той бъде заразен с вируса, тогава длъжността ще бъде поета от друг министър, заяви говорителят.

В страната общият брой заразени продължава да расте, като по последни данни случаите на COVID-19 са общо 5683.

От правителството съобщават, че Джонсън за момента няма симптоми на болестта, а Рааб е бил тестван по-рано, заради кашлица, но също не е заразен.

Членовете на кабинета на Джонсън няма да работят от своите офиси на Даунинг Стрийт, заради предпазните мерки за социално дистанциране, въведени от правителството.

Това включва и извънредните срещи, на които се обсъждат мерките за борба със заразата. Говорителят на премиера заяви, че голяма част от присъстващите ще вземат участие в нея чрез видеоразговори.