РОКАДИ: Директорът на Пловдивската опера става шеф в НДК

Диригентът Диан Чобанов временно поема музикалната трупа под тепетата

Общество
13:53 - 31 Януари 2024
4085
РОКАДИ: Директорът на Пловдивската опера става шеф в НДК

Директорът на Пловдивската опера и режисьор доц. Нина Найденова напуска шефския пост и става член на Съвета на директорите в НДК, след като спечели конкурс. Доц. Найденова ще работи за развитието на културната дейност на НДК, но не се разделя напълно с Пловдивската опера, тъй като ръководи нейната творческа дейност. 

Музикалният директор на операта – прославеният диригент Диан Чобанов, е назначен от министъра на културата Кръстю Кръстев за временно изпълняващ длъжността до провеждането на конкурс.


Найденова подхвана трети мандат начело на културната институция в Пловдив, която събира все повече почитатели, а спектаклите в Античния театър се радват на все повече международна публика. Тя спечели поредния конкурс през 2022 г.

Според специалисти доц. Найденова е един от най–добрите оперни режисьори у нас. Тя внесе новаторство в спектаклите, мултимедия и подбира все по–интересен репертоар, насочен към различни възрастови групи.

Преди да стане министър на културата Кръстю Кръстев дълги години бе директор на Драматичния театър в Пловдив и добре познава доц. Нина Найденова.

Ето какво написа във фейсбук и самата Нина Найденова:

"Скъпи приятели и съмишленици,

Бих искала да споделя с Вас, че от месец Февруари поемам нова работна позиция като член на Съвета на директорите на НДК, където ще работя за развитието на нови културни политики. През всичките тези години, в които бях начело на Опера Пловдив, неизменно до мен като съмишленик и творчески стратег бе Диан Чобанов. Именно затова най-логичният избор на Министерство на културата, бе Маестро Чобанов да заеме поста временно изпълняващ длъжността Директор на Опера Пловдив.

Заявявам искрената си подкрепа в пътя му на Директор като оставам част от управленския екип. Продължаваме да ръководим творческата политика на операта заедно.
Оставам вярна на каузата изкуството, което създаваме да дарява послания и духовност и Опера Пловдив да продължава да бъде пример с творческата си мисия."