Рокади: Трима нови шефове влязоха в БНР

Личности
09:57 - 01 Юли 2020 (обновена)
4850
Рокади: Трима нови шефове влязоха в БНР

От днес трите основни програми на БНР се ръководят от нови директори, съобщиха от националното радио. Даниела Якова оглавява програма "Хоризонт", Митко Новков – "Христо Ботев“, а Ива Дойчинова (на челната снимка) - "Радио София".

Тримата са предложени от генералния директор на БНР Андон Балтаков и са утвърдени единодушно от Управителния съвет на БНР, допълват от "Драган Цанков" 4. Назначенията се случват в началото на петия месец, откакто Балтаков бе избран за шеф на общественото радио.

И тримата журналисти са утвърдени професионалисти с опит и авторитет в медийното и публичното пространство, които от години работят в БНР, пише още в съобщението на медията.

Даниела Якова е един от най-авторитетните журналисти в програма "Хоризонт", дългогодишен водещ на предаванията "12 плюс 3" и "Рано в неделя". Тя поема позицията от Даниела Късовска, която известно време ръководеше "Хоризонт" като временно изпълняваща длъжността директор на програмата. Якова е завършила българска филология и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски" и е специализирала "Радиомениджмънт" в Центъра за развитие на медиите. Работи в БНР от 1993 г., като преминава през всички етапи на професионалното израстване от дежурен на телефон през репортер, новинар и редактор до водещ. Била е отговорен редактор на "Нощен блок" и "Съботно-неделни предавания". От 2001 г. е водещ на предаването "12 плюс 3". Авторското ѝ предаване "Рано в неделя" стартира преди повече от двайсет години, като през 2011 г. става носител на наградата „Сирак Скитник“.

Митко Новков е журналист, публицист, критик и наблюдател с десетилетен опит в най-утвърдените издания за култура в България, допълват от БНР. Автор е на осем книги с литературна критика, медийна критика и есета за художници и картини. Доктор на Факултета по журналистика и масова комуникация  на СУ "Св. Климент Охридски" и преподавател по "Радио и телевизионна журналистика" в Нов български университет. От 2014 г. е автор и водещ на предаването "Премълчаната история" по програма "Христо Ботев", а от 2017 г. е ръководител на радиотеатъра като отговорен драматург на екип "Драматургични форми".

Ива Дойчинова е знаков глас в българския радиоефир с ярко присъствие и в телевизионната журналистика като водеща в трите национални телевизии. Създател е на националната кампания "Будител на годината" и е посланик на UNICEF. От 2018 г. е водеща на сутрешния блок "Нашият ден" и заместник-главен редактор на програма "Христо Ботев" на БНР.