Рокадите в Русия сочели, че Путин се готви за конфликт с НАТО

Политика
13:23 - 13 Май 2024
2625
Рокадите в Русия сочели, че Путин се готви за конфликт с НАТО

С промените в ръководството, особено в Министерството на отбраната на Руската федерация, президентът Путин засилва подготовката за продължителната война в Украйна и вероятно се подготвя за бъдеща конфронтация с НАТО.

Това се посочва в последния доклад на Института за изследване на войната (ISW), предава Украинская превда.

На 12 май руският президент замени Сергей Шойгу с Андрей Белоусов като министър на отбраната на Русия, след което назначи Шойгу за секретар на Съвета за сигурност на мястото на Николай Патрушев.

Според анализаторите на ISW тези смени на високо ниво след президентските избори в Русия недвусмислено подсказват, че Путин предприема значителни стъпки към мобилизиране на руската икономика и отбранителна промишленост, с цел провеждането на продължителна война в Украйна, както и евентуална подготви за бъдеща конфронтация с НАТО.

Експертите добавят: "почти десетгодишният мандат на Белоусов като министър на икономиката в руското федерално правителство и неотдавнашното му участие в управлението на различни вътрешни иновативни проекти в областта на военната отбрана и безпилотните самолети да го подготвили за високия пост в министерство на отбраната, което е в тежко положение".

Експертите добавят още, че смяната на Патрушев като секретар на Съвета за сигурност със Шойгу е в "съответствие с цялостната политика на Путин за тихо отстраняване на висши служители по сигурността, като им се предоставят периферни роли в сферата на сигурността на Русия, вместо просто да бъдат уволнени".

В допълнение към освобождаването на Патрушев, Путин е извършил е ключови преназначения на ръководителите на основните руски служби за сигурност, като по този начин запазва ядрото на лоялни служители в службите за сигурност.