Рокаджиите тъгуват, затварят "Терминал 1"

Не се разбрахме с "Кюфтетария", заяви собственикът Мартин Михайлов

Новини
14:42 - 16 Ноември 2022
5085
Рокаджиите тъгуват, затварят "Терминал 1"

Едно от култовите софийски заведения "Терминал 1" затваря. Новината не е особено приятно за всички, обичащи хубавата рок музика, но фактите са такива. Заведението ще продължи да работи до края на декември, а след това сигурно ще бъде преместено на друго място, което все още не е ясно къде ще бъде.

Вестта съобщи мениджърът на "Терминал 1" и на "Строежа" - Мартин Михайлов, като реши, че хората трябва да научат от него.

В дълга изповед в профила си във Фейсбук той описа всичко:

"Новината е особено неприятна, но ТЕРМИНАЛ 1 ЗАТВАРЯ на 1 януари 2023 г. Позволявам си да я обявя първо аз, а изписаното по-долу е изцяло лично изявление.

В следващите месец и половина заповядайте на финалните партита и концерти в клуба до края на годината!

През последните месеци беше трудно и да се мисли, и да се мълчи по темата от моя страна. Но МАНДАТЪТ на клуб "ТЕРМИНАЛ 1" ИЗТИЧА на 31 декември 2022 г.! Причината е съвсем елементарна - срокът на договора за ползване на помещението приключи. Посредници и титуляри по договора са ресторант "Кюфтетария", но самите те, както и и собственикът на сградата, още преди година изявиха намерения да ползват помещението за техни собствени цели, но различни от клуб "Терминал 1".

През тази година проведохме множество преговори, направихме предложения как и на каква цена клуб "Терминал 1" да продължи да съществува и занапред, те направиха техните, но в крайна сметка решението им е да продължат сами, а клуб "Терминал 1" да се изнесе. Все още нямам абсолютно никаква идея какви са плановете и в какво ще се превърне това пространство, никой не ми е съобщавал конкретна информация, не е и моя работа. В неведение съм.

Нямам представа как да се получи по-кратко, но ще опитам да съм минимално обстоятелствен и все пак да бъда и ясен, а подробностите може да си се дискутират надълго години напред. Тъй като това касае доста хора и е неминуемо да се превърне в широка публична тема, съм длъжен да дам малко пояснения. Но е и лично! Най-малкото, съм съосновател на клуба, кръстник и основен концептуалист от самото начало досега, както и "постоянното присъствие". Но нито ще съм краен, нито ще изпадам в самосъжаления.

"Кюфетария" са наследник на "4 стаи" - клубът, с който "Строежа" се обедини в създаването на "Терминал 1" в началото на 2014 г. Факт е, че предложението към "Строежа" дойде от "4 стаи" в края на 2013 г. и те държаха възможността да подсигурят договор за наем. До онзи момент те управляваха и "Pork Pie", където аз пък провеждах едни от най-силно посетените им концертни събития, работехме перфектно в колаборация и бъдещото ни общо заведение бе прекрасно продължение на нашето добро партньортсво. Надявам се да се гордеят с нещата, които постигнахме през годините заедно. Аз разбирам, че ситуацията след Ковид-пандемията повлия върху колебанията. Бъдещето пред нощните клубове бе напълно неясно, задлъжнялостта към онзи етап бе солидна и рискът за по-натам бе голям.

Перспективата за задълбочаване на огромните загуби, напрупани около Ковид, бе напълно реална. Така, в края на миналото лято се стигна до решението от страна на "Кюфтетария" да приключат участието си в Клуб "Терминал 1", наред с обявяването на желанието им да се изнесем от помещението до края на 2021 г. Никога не бих се съгласил с такова решение, както и никога не съм се предавал в трудните моменти досега, но при изтичащ договор и вече взето решение от други - избор нямаше.

Доста шокиращ момент, на фона на дългосрочните дотогава планове. Все пак, предложих им да продължа сам, с нови партньори, срещу съответното заплащане, като впоследствие ми беше отпуснат период от една година (надявах се да бъде просто пробен и за двете страни) - евентуално и за време за местене. Намерих страхотни хора за партньори, които повярваха в смисъла от съществуването на клуб като "Терминал 1" и неговия потенциал. Винаги ще съм им признателен за подкрепата, в това число: Николай, Митко, Ели, Иво, Стефан, Ирина, Лари, като се надявам да продължим в бъдеще заедно, с нови проекти. И разцепихме! И до ден днешен клубът е сред най-посещаваните и водещите в страната.

С перманентно успешна и разнообразна програма и, смея да кажа, добро обслужване. Разбира се, заявихме решителността си да удължим договора си, като вярвах, че при вече доказаната взаимна изгода, ще успеем да се споразумеем. Не успяхме да се срещнем в очакванията си, като желанието на собственика на сградата и на "Кюфтетария" е вторите да продължат със собствен проект на същото място. Правото е на тяхна страна, амбициите явно също са налице. Пожелавам им успех!

Важно е да се поясни, за да няма спекулации, че друга основателна причина за прекратяване на договора на клуб "Терминал 1", освен изтичането на срока му: няма. "Терминал 1" е изряден изпълнител на договора си, изряден платец на наемите си, като през настоящата 2022 г. те дори се плащат с два месеца напред накуп, а по наше желание и с дни преди датата на падежа.

Собственикът няма претенции към това. Ние също през годините сме имали прекрасни отношения и взаимно уважение със собственика на сградата. Обикновено, при подобно стечение на обстоятелствата, преподписването е формалност, но тук са намесени явно други фактори. Същото така, фирмата "Терминал 1" е изряден платец към държавата, като освен че съвестно изпълнява законовите си задължения при осъществяване на дейността си, то през настоящата година няма никакво забавяне на плащане на данъци и такси към държавата, напротив - като казвам "никакво", имам предвид, че всичко се случва едва ли не на мига на излизане на съответните задължения, включително ДДС, осигуровки и т.н. Фирмата е абсолютно чиста. Не крия задоволството си от това, на фона на минали години. Дългосрочната междуфирмената задлъжнялост е често срещана практика в нашия бранш, особено в условията на затварянията покрай Пандемията, икономическата криза и инфлацията. Е, нямаме такава през настоящата година при нас. Изчистили сме всичко и продължаваме да го правим своевременно. Системата ни е добра.

На финала - пандемии, "локдауни", криза с наличието на кадри, инфлация, сериозни инвестиционни разходи, жестока конкурениця - нищо от това не успя да ни събори през близо вече деветгодишната история на клуба. Донякъде се радвам, че "Терминал 1" приключва дейността си на върха. В топ форма! Клубът се радва на добра посещаемост, на много силна събитийна програма, реализира някои от най-силните партита в София и традиционно е домакин на качествени и радващи се на голям интерес концертни събития.

За последните почти девет години се случиха страхотни неща и имахме щастието да бъдем сред страхотни хора - и от страна на посетителите, и от страна на артисти и гости, и от страна на собствения ни екип. Мисля, че "Терминал 1" промени много облика на нощния и събитийния живот в София още с появяването си. И не само в София. И въведе някои успешни практики и стандарти, които ще продължат да бъдат следвани широко и занапред. Съдействахме в популяризирането на музикални групи, диджеи, наука и литература.

Искам да благодаря на членовете на сегашния мениджърски състав, които се справят перфектно и заедно доказахме, че когато си вършиш работата с умения и желание, то страшното бъдеще не е чак толкова страшно - Митака, Въжаров, Филеца, Нена, Иван, както и на Гери, разбира се, която ни помага дистанционно от известно време насам, а допреди това беше неизменен член на екипа ни. Благодаря на всички, работещи пряко или косвено в клуба в момента - много доволно се стиковахме и аз съм убеден, че всеки един от тях има качества и ще продъжли своята успешна професионална и лична реализация, за което ще помагаме с каквото можем. Мисля, че на всеки дадохме шанса да тежи на мястото си към съответния момент. Благодаря и на всички, които са били част от "Терминал 1" през годините - те си знаят, виждаме се, поддържаме си добри отношения. Много признателност и на партньорите ми в "Строежа" - много добре се включихме, както винаги. Тепърва ни чакат още проекти, а пък "Строежа" започна своя 26-и сезон, колкото и невероятно да звучи.

ПОСЕТЕТЕ ПОСЛЕДНИТЕ СЪБИТИЯ В "ТЕРМИНАЛ 1" ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА!

Ще си ги изпълним с голям кеф. Ще отпразнуваме всеки един ден от този финален месец и половина до Нова година. Ще се радвам да кажете по една добра дума.

ПОСЕЩАВАЙТЕ ЛЮБИМИТЕ СИ КЛУБОВЕ, ДОКАТО ГИ ИМА! ПАЗЕТЕ ГИ, ПАЗЕТЕ ДОБРИТЕ ВПЕЧАТЛЕНИЯ И ДОБРОТО НАСТРОЕНИЕ!".