Рокли от истински цветя? Фестивалът в Тимишоара е мястото

През цялото време на събитието ще звучат песни, кръстени на цветя

Новини
15:17 - 20 Май 2023
4456
Рокли от истински цветя? Фестивалът в Тимишоара е мястото

Първият по рода си фестивал на флоралното изкуство се провежда в румънския град Тимишоара - европейска столица на културата. Събитието беше открито в петък и ще продължи до понеделник в градините Юлиус. Флористи от цяла Румъния представят своите ароматни творения в зелен оазис с над 1400 дървета и над 100 вида декоративни храсти. 

“Гербери, рози, божури, орхидеи - използвахме над 10 000 живи цветя, за да създадем тази цветна феерия за гостите и жителите на града”, съобщи за БТА основният организатор Анка Влад. В парка са изложени над 20 флорални проекта с романтични имена  - "Зеленото момиче”, “Духът на гората”, “Емили в Париж”, “Пепеляшка”, “Три поколения” и други. Някои от роклите са вдъхновени от приказките и митологията, други от традициите и народните носии от района на Банат. 

В откриването на събитието с демострация се включи Николае Агоп от Молдова, който е един от най-добрите флористи в света с 33 години професионален опит. Той е почетен член на Националната асоциация на флористите в Русия, основател на "Флористична работилница" в Кишинев и възпитаник на Международното училище по флористика в Талин, Естония. Николае Агоп е победител и носител на няколко дипломи от международни професионални флористични изложения и конкурси в Русия, Молдова, Украйна, Латвия, Италия, Словакия, Чехия, Естония, Япония и Швейцария.

В два поредни дни той ще проведе демонстрации на флорално изкуство. Творчески ателиета ще има и за най-малките. Те ще плетат корони от цветя, а в неделя ще се срещнат с Феята на цветята. Предимно за големите е мостът в градините Юлиус, превърнат във фото кът, проектиран от Йоана Некифор, шампион на Румънската купа за флорално изкуство. 

През цялото време на събитието ще звучат песни, кръстени на цветя, обещават органзиатротие.