Рокля от 15 000 монети озари бал на кукли в Израел

Актуални новини
18:53 - 19 Юли 2021
2353
Рокля от 15 000 монети озари бал на кукли в Израел

Музеят на дизайна в израелския град Холон организира бал за „танцуващи“ кукли - манекени в костюми. 

Любопитното в облеклата е тяхното съчетаване – тениска с принт, бейзболна шапка се комбинират с кринолин; елегантен мъжки фрак - с фередже; рокля с гол гръб, изработена от спален чувал; елегантна рокля за танци, наметната с шал от мъжки вратовръзки. „Черешката“ на бала е рокля от 15 хиляди монети. Необикновената дреха дори е „присъствала“ на истински купон – с нея е била облечена известна израелска фолк звезда.

Кураторът Ира Кейдар, определяна за една от 20-те най-добри организатори на изложения за мода в света за годината преди пандемията, разказа за БНР:

„Изложбата е пътешествие в миналото, настоящето и бъдещето, през реалното и фантазното, с добро чувство за хумор. От финансова гледна точка е много скъпа, но може да бъде разгледана на един дъх за около час“.

Облеклата са дело на 30 от най-известните дизайнери, вдъхновени от Алон Ливне, обличал Лейди Гага и Кейти Пери, и от художествения директор. 

„Каним на цели пет бала. Първият е исторически. Дизайнерът и преподавател по история на облеклото Мони Медник спретна по една рокля от баловете между края на 18-и век и осемдесетте години на миналия. Специалист по електроника е „оживил“ куклите и те ту си веят с ветрилата или се люлеят на люлки, ту си „поправят тоалета“. По коридорите на изложбената зала е наредена експозиция на стъклени обувчици (измайсторени от прозрачна пластмаса от дизайнера Асаф Арив) като тези от 9-и век в Китай, където е възникнал първообразът на приказката за Пепеляшка, до съвременни, а дори има идея за космическа бална пантофка. Сред облеклата блести прочутата роля от оптични влакна на дизайнерката Едит Барак. В цяла една зала идеите за шапки е дал известният сладкар Алон Шебо. Зрителите са поканени да се почувстват като Хензел и Гретел. Идеи за шапки дават не само тортите, които наистина изглеждат като шапки, но и плодовата салата, залята с пяна от сметана или дори чашка кафе с кроасан“. 

Изложбата "Балът" във фоторазказ на Феня Декало.