Роман Абрамович е в Истанбул, ще бъде част от преговорите между Москва и Киев

Спорт
11:18 - 29 Март 2022
1722
Роман Абрамович е в Истанбул, ще бъде част от преговорите между Москва и Киев

Собственикът на Челси Роман Абрамович е в Истанбул, където днес ще се проведат руско-украинските преговори, съобщи ТАСС. Делегациите на Москва и Киев ще се срещнат в двореца „Долмабахче“. Домакин на преговорите лице в лице ще бъде турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Русия настоява Украйна да се откаже от всякакви намерения за присъединяване към НАТО - въпрос, по който украинският президент Владимир Зеленски каза, че е готов да направи компромис.

Други трудни въпроси, които се очаква да бъдат обсъдени, включват съдбата на контролираните от сепаратистите региони в източната част на Украйна, както и статута на Крим, който беше официално анексиран от Русия през 2014 г.

Абрамович и украински преговарящи за мир са получили симптоми на предполагаемо отравяне след среща в Киев по-рано този месец. След срещата в украинската столица Абрамович, пътувал между Москва, Лвов и други места за преговори, както и поне двама високопоставени членове на украинския екип, са получили симптоми, които включват зачервяване на очите, постоянно и болезнено сълзене и лющене на кожата по лицата и ръцете – възможни последици от отравяне, казват запознати.

За предполагаемата атака са обвинени хардлайнерите в Москва, които според подозренията са искали да саботират преговорите за прекратяване на войната. Човек, близък до Абрамович, заяви, че не е ясно кой е набелязал групата и собственика на „Челси“.

По тази причина външният министър на страната Дмитро Кулеба посъветва участниците в срещата да не консумират абсолютно нищо, както и да не докосват повърхности.