Роман Абрамович се скри в Турция

През ключалката
11:09 - 01 Декември 2022
3127
Роман Абрамович се скри в Турция

Руският милиардер Роман Абрамович успя успешно да скрие в Турция своите мега яхти след санкциите, наложени заради войната в Украйна. До днес луксозните лодки са закотвени в открито море до курортите Фетие и Бодрум, тъй като не ги приемат в турските пристанища, които са съсобственост на западни компании. 

Въпреки това олигархът се чувства комфортно в югоизточната ни съседка и сега дори се готви да заживее на Босфора. Днес турските медии обявиха, че Абрамович е наел крайбрежното имение Фейаз Токар в район Анадолухисаръ на Истанбул, за $50 хиляди на месец.

Имението е построено преди около 50 години и е една от най-новите сгради на Босфора. Поради защитения статут на протока ново строителство е почти невъзможно в района. Милиардерът е избрал мястото, защото то има и собствен обширен кей. Имотът е кръстен на бившия си собственик Фейяз Токар.

След неговата смърт съпругата му обявява имението за продажба през 2012 г. за $30 милиона. Тогава след як пазарлък то е закупено за $25 милиона от Ахмет Окумуш, който е виден финансист в САЩ и известен като „Лудото момче на Уолстрийт“.

Не е тайна, че руският милиардер Роман Абрамович иска да инвестира пари в Турция след началото на Украинско - Руската война. Твърди се, че олигархът е искал да купи имение в Босфора за себе си и семейството си и е бил особено заинтересован от именията в крайбрежния азиатски район Кандили. За да може да почувства по-добре ритъма на мегаполиса, за сега Абрамович е наел въпросното имение на Босфора.

Улви Йозджан, президент на Истанбулския клуб на брокерите на недвижими имоти (İSTEB), експерт по имоти около Босфора, обясни интереса на чужденците към недвижими имоти в Истанбул по следния начин: „Руснаците правят сериозни покупки и наеми в Истанбул напоследък. Чухме много, че Абрамович иска да купи имение в Босфора. Знаехме, че се опитва да купи място в Бейкоз, Кандили, но не беше потвърдено. Това имение, където руският бизнесмен Абрамович е наел сега, е на отлична локация и е много добре поддържано. Пазарната наемна стойност на това имение е $50-60 хиляди.

"Все по-често световни бизнесмени и милиардери идват в Истанбул, за да купуват жилища. Те предимно се интересуват от имения край Босфора или жилища в новостроящи се небостъргачи в европейската част на мегаполиса.

Хората от Близкия изток идват най-вече в Истанбул, който те виждат като врата към Европа, за да получат гражданство и паспорти. Техните предпочитания са предимно периферни новоразвиващи се райони от европейската част на града.

Докато богатите араби предпочитат комплекса EMAR, построен от едноименната арабска компания, която познават като марка. Руснаци и иранци пък се насочват предимно към търговскота улица Багдад, в азиатската част на Истанбул”, заключи Йозджан.