Роми на помощи крадат дърва

Куриози
13:12 - 20 Октомври 2021
2499
Роми на помощи крадат дърва

Ромско семейство, което получава социални помощи за отопление, е хванато да разтоварва незаконно отсечени дърва пред дома си. Случаят е от с. Димча, община Павликени, а за него алармира жител на селото, свидетел на случилото се и пожелал да остане анонимен от страх от саморазправа.

„Така е от много време, но вече става нетърпимо. Специално това семейство от години е подпомагано от социалните служби. Назначавани са и на работа за 4 часа по програми за временна заетост, но винаги изключително недобросъвестно са се отнасяли към задълженията си. Даже са хващани да крадат дърва от склада на кметството, има докладна записка за това, пише „Борба”.

Непрекъснато ги виждам с бирата и мезето. За конкретния случай бях свидетел как пред дома им разтовариха две пълни каруци с дърва. Възмутен съм, че такива хора, които са подпомагани на гърба на народа, отиват да крадат.

За какво им ги дават тези пари… Да не говорим, че унищожават гората. Обществото трябва да бъде информирано за случващото се в региона и ние, гражданите, разчитаме на вас“, заяви за в. „Борба“ жителят на Димча.

Нашият читател призовава дирекциите към социалното министерство да си променят методиката и на такива хора, които доказано злоупотребяват, да не се дават помощи. И да се засили контролът.

Семейството действително е получило 523 лв. помощи, колкото се полагат за отоплителния сезон. С тях си е купило законно дърва, но решило да си набави още, без да плаща. За незаконното деяние е уведомен кметският наместник Стефан Прокопиев, който отива на място и установява, че действително дървата са крадени и са изсечени от близка до селото местност. Горският стражар му се обадил и се разпоредил дървата да не се местят, докато не дойде представител на ДГС „Болярка“ на проверка.

Незаконната сеч в Димча, за съжаление, е нещо обичайно. „След случая с ромите ми се оплака местен арендатор, че по посевите му конските каруци са направили магистрали. Въпросът е отнесен към кмета на община Павликени и полицейското управление, но реакция няма.