Ромска организация: Българите са циганите на Европа

Ексклузивно
12:24 - 17 Май 2019
17429
Ромска организация: Българите са циганите на Европа

Ако ние, ромите, сме индианците на България, българите са циганите на Европа. Това скандално изявление направи Христо Христов от Комитета на ромските обществени съвети "Ром Ромеса" пред журналисти в БТА във връзка с обществените нагласи относно циганската общност у нас.

Според ромската организация няма по-престъпно настроен народ от българите, а политическите партии действат подмолно спрямо циганите по време на избори. „Подмятат ни като монети, само и само да спечелят изборите”, възмущава се Христов. И твърди, че ромите нямали вина за ситуацията, в която са се озовали.

Представителите на циганите искат отговорност от държавата в защита на техния живот, здраве и имущество.

„Решението за всички граждани на територията на България да бъде следното: всяка постройка, която е изградена преди повече от 5 години, има официално констативно становище за съществуване от институция, че е безопасна за живеене и декларация от комшиите, че това е така, автоматично да се сдобива с документ за търпимост”, поиска Христо Христов от комитета, защитаващ ромите у нас. Според него циганите неправомерно за изтикани вън от управлението и институциите, като не им се дава право да постъпят на нормална работа.

Според официалната статистика на Европейската агенция за фундаментални права преждевременно напускащите училище млади роми са между 82 и 85% в България. От „Ром Ромеса” обаче не са съгласни, че ромите не искат да се учат. Въпреки тези цифри, ромската организация настоява възможно повече представители на общността да заемат постове в държавните институции, особено в сферата на образованието и заетостта.

„Нека повече роми станат учители, икономисти, лекари, държавни служители”, поискаха от организацията.

Според тях голям проблем пред много представители на циганската общност у нас е, че нямат лични документи. „Ромите няма как да подпишат договори с работодатели и имат куп други проблеми заради това, че нямат лична карта, обясняват от комитета, защитаващ циганите, но не обясняват причината тези хора да не са се сдобили с документ за самоличност.

Според данни на НСИ за последното тримесечие на 2018 г. от 38% до 41% от ромите са се чувствали дискриминарани през последните 5 години. А безработните сред ромската общност са над 62 хиляди души.

От „Ром Ромеса” предлагат да се въведе глобален подход, който да създаде чувство на уважение и зачитане на българската конституция сред всички граждани, като специално внимание трябва да се насочи към групите с рисково поведение и това не включва само част от братята роми.

Освен това да се разработи система за превенция от избухването на междуетнически конфликти, както и да се работи върху стриктното прилагане на интеграционните политики у нас.

Комитетът на ромските обществени съвети обяви, че подготвя извънреден доклад до Европейската комисия. А писмо с проблемите нациганите у нас вече е написано и ще бъде изпратено до всички българските институции.

Снимки: БТА