Ропот в президентството: Плащат ни много по-малко, отколкото при Бойко

Служителите на "Дондуков" 2 обвиняват правителството, че им орязва бюджета

Ексклузивно
16:00 - 09 Януари 2020
4564
Ропот в президентството: Плащат ни много по-малко, отколкото при Бойко

Служителите в президентството роптаят срещу изключително ниските си заплати, разбра Lupa.bg. Хора от „Дондуков“ 2 се оплакаха, че възнагражденията на наетите там са много по-ниски от тези в Министерски съвет.

"Най-много им плащат "отсреща", после в Народното събрание и чак след това сме ние", обидено разказаха служители от бюфета на президентството.

Според подчинените на Румен Радев от Министерски съвет умишлено орязвали бюджета, предвиден за „Дондуков“ 2.

Парадоксалното е, че даже и по времето, когато Росен Плевнелиев оглавяваше институцията, положението не е било по-различно.

„Даже при Плевнелиев бяхме най-зле. Тогава Захариева ни сложи на минимална заплата. Много късно разбрахме колко сме ненужни на тая държава“, не скриха огорчението си държавните служители.

Дългогодишен член на президентската администрация разказа, че заради несправедливата финансова йерархия се чувства едва ли не човек втора ръка.

Даже хранителните продукти и кафето в президентския бюфет не били на нивото на тези, които консумират в Министерски съвет. „При нас всичко е по-евтинко и обикновено“, тъжно сподели разочарована служителка.

В нейната кафе машина зареждали обикновена Лаваца, докато подопечните на министър-председателя пиели луксозното кафе Далмайер. 

Любопитното е, че финансовите амплитуди при заплатите засягали не само „Дондуков“ 1 и 2, а и различните министерства.

Най-големи възнаграждения получавали назначените във финансовото министерство и ведомствата, които работят по различни европрограми. 

Там се радвали на допълнителен бонус към заплатата плюс ДМС (допълнително материално стимулиране) на всяко тримесечие. То се равнявало на едно месечно възнаграждение. Най-ощетени пък били в Mинистерството на отбраната и МВР, защото нямало как да раздадат допълнително пари на цялата армия или полиция.