Росен Барчовски: Нека уважаваме паметниците, но само да не стърчат над главите ни!

Защо никой не жали, че нямаме големи монументи на Хан Аспарух или Цар Борис I?, пита националният ни селекционер

Топ
12:36 - 19 Декември 2023
2660
Росен Барчовски: Нека уважаваме паметниците, но само да не стърчат над главите ни!

"След 1989-а година се премахнаха някои символи на предишния строй. Най-знаковите бяха в центъра на столицата ни, това значи и на държавата ни. Петолъчката, която стърчеше над целия град, мавзолеят с мумията, който беше в сърцето на същата тази столица. Голям вой беше и за двете, унищожавала се народната памет, историята. Преживяхме някак си", сподели Росен Барчовски - националният баскетболен селекционер на България.

Бившият състезтезател на ЦСКА и син на един от легендарните ни баскетболисти - Цвятко Барчовски, винаги има позиция по обществените и социални теми.

И сега той не пропусна да изрази позиция, касаеща Паметника на Съветската армия и демонтажа му.

Ето какво сподели още Барчовски в профила си в социалната мрежа Фейсбук:

"Дойде време и на още един комунистически символ - шмайзерът, стърчащ над паметниците на създателите на държавата ни, над народните ни будители, над тези на Ботев и Левски, над този на Вазов. Над тези на Евлоги и Христо Георгиеви. И на още десетки хиляди български герои.

Не ви ли е срам да жалите за чужди символи? Защо никой от вас не поиска паметници на Хан Аспарух, на Цар Борис Първи, на Св. Св. Кирил и Методий, на Ботев, Левски, да се издигат над всички нас? Наистина да стърчат над нас. Защо, бе?

Никой разумен човек не желае тези символи на предишния ни строй, на историята ни, да бъдат унищожени. Нека бъдат поставени с необходимото възпитание и уважение на специални места, нека бъдем човечни. Но, бога ми, само да не стърчат над главите ни!".