Росен Барчовски: Светът не свършва с една победа или загуба, но започва с връщнето на ЦСКА - Левски!

Ще покажем на феновете, че нещата между двата гранда са човешки, заяви наставникът на армейците

Топ
13:14 - 17 Ноември 2022
1692
Росен Барчовски: Светът не свършва с една победа или загуба, но започва с връщнето на ЦСКА - Левски!

Старши треньорът на баскетболния ЦСКА Росен Барчовски говори на съвместна пресконференция преди Вечното дерби. Левски и ЦСКА се изправят един срещу друг в първия сблъсък помежду си от 13 години насам в понеделник от 19:00 часа в зала "Универсиада".

"Когато преди два-три дни ми казаха, че ще даваме съвместна пресконференция, бях леко шокиран, защото такова нещо досега не сме правили, камо ли между ЦСКА и Левски. В първия момент не реагирах добре. Нас ни чака битка, а ние ще седнем на една маса заедно. Как ще го възприемат хората и феновете... Казах му на Любо Пенев и той не повярва. Замислих се, че има нещо много по-голямо от някаква битка и съперничество. Това е спортът, феърплея - нещо по-важно от победите и загубите. Те се случват и са се случвали.

Имам и много победи, и много загуби в такива дербита. Светът не свършва. Но светът започва, когато се връща нещо хубаво. 13 години не са никак малко. Тогава имаше играчи, които започваха като юноши, а сега вече са се отказали или са ветерани. Това е добър знак за феновете, за да покажем, че нещата са нормални и човешки. На терена е битка, отвън не. Отвън сме приятели, както трябва да бъде. Ние не сме футбол. Ние имаме претенции да се считаме за интелигентен спорт и сме такива.

И двата отбора не сме в такова състояние, което им приляга като име. Не сме някакви суперсили, нито лидери, нито фаворити за медали. Пресконференции дават най-големите отбори, пък ние толкова големи ли сме? След това си казах "защо пък не, ние сме ЦСКА, те са Левски". Няма нищо срамно, а помагаме и на популяризацията на спорта.

При нас проблематичен е Венци Петков. Все пак има още три-четири дни. В последния момент ще решим дали ще бъде в състава и колко ще играе. Другите до този момент са здрави.

Доста хора от Левски дойдоха при нас. Има двама играчи и медицинският щаб. Бях се огледал и в Асен, и Златин, но те имат фенски изкривявания към Левски. Затова не посмях да говоря с тях. Също и към Митко Ангелов имам интерес, но не искам да бъркам нещата. Това в рамките на шегата. Нормално в новия отбор на ЦСКА да има играчи от Левски. В София нямаше друг отбор.

За да мога да работя със спокойствие в ЦСКА, изключителна роля има това, което Чакмаков и Гергов са направили. Без юношите нямаше да го има този отбор. Изключително важни нещо е детската школа. Без да се гради отдолу, няма как да стане".