Росен Христов: Ако се откажем от декарбонизацията, губим 17-18 милиарда

Свят
17:46 - 05 Май 2023
2474
Росен Христов: Ако се откажем от декарбонизацията, губим 17-18 милиарда

Енергийният министър Росен Христов заяви в парламента, че не разбира защо се води безсмислен дебат за Марица Изток, в който се разпространяват слухове. Той обясни пред депутатите, че Европейската комисия е дала три опции на страната ни, след като е поискано предоговаряне на частта за енергетика в Плана за възстановяване и развитие.

Тъй като България е подписала договор с ЕК, ако страната ни се откаже за постигне 40% декарбонизация, ангажиментът за европейско финансиране на проекти, свързани с това, също отпада.

Загубата за държавата ни в този случай ще е 17-18 милиарда лева,

каза Росен Христов. Вторият вариант е целта за декарбонизация да се изпълни частично, и европейското финансиране също да е частично. Третият вариант е да се измислят алтернативни мерки за намаляване на въглеродните емисии, обясни служебният министър.

Христов напомни на депутатите, че става въпрос за предоговаряне, което по думите им е 100% по-трудно от договарянето, което не е направено от служебното, а от последното редовно правителство.

Енергийният министър обаче подчерта, че от всички инсталации в Марица Изток само една е държавна, а другите са частни. “Аз не мога да определям какво да направят частни фирми”, заяви Христов. Той също така заяви, че борбата в момента е за запазването на комплекса до 2038 година. “Това в енергетиката е утре”, каза министърът и посъветва депутатите да мислят как региона да развие алтернативни индустрии, защото ако това не стане сега, пред 2038 година ще е късно.