Росен Христов бил готов за иск от "Газпром" за стотици милиони

Вече е сформиран юридически екип и за ответно дело за спрените доставки към България

Политика
13:54 - 06 Януари 2023
2429
Росен Христов бил готов за иск от "Газпром" за стотици милиони

Да, готвим се "Газпром" да съди "Булгаргаз" за стотици милиони левове по начина, по който го направи с Финладния в съда в Стокхолм, разкри пред депутатите енергийният служебен министър Росен Христов. Той не уточни какви разчети точно са правени във ведомството му, но съобщи, че там вече се готвят, както и че е сформиран юридически екип, който да поеме защитата на държавното дружество, в случай, че действително Русия го заведе.

Няколко пъти Христов повтори, че искрено се надявал това да не се случело, защото щетите за държавата щели да бъдат колосални, а сметката - от стотици милиони, както се изрази, платена от българския данъкоплатец. Той каза, че в МЕ е задействан план за възможно най-лошия сценарий за България. Но конкретната сметка щяла да дойде идната седмица, когато щяло да се направи детайлна оценка, след като договорът ни с "Газпром експорт" приключи окончателно на 31 декември.

Все пак, Христов уточни, че изходът от арбитражното дело в Швеция между Финландия и Кремъл е доста противоречив и няма потвърждение в България за окончателно отсъждане в полза на Москва, каквито медийни публикации у нас се появиха.

Енергийният министър заяви още, че не само се надява България да спечели подобно дело, но и че е готова да води паралелно срещу "Газпром" - за едностранно спрените доставки от миналата година.

Предвиден е такъв риск и се готвим за защита по клаузата "Вземи или плати". Оценени са грубо максималните възможни претенции - стотици милиони левове. В идните седмици предстои детайлна оценка, след като вече МЕ има финалните данни за годината месец по месец, доставени количества и ценообразуващи фактори. 

"Такова арбитражно разбирателство е много тежък и скъп процес с неясен резултат. Но мащабите са огромни за нашата страна. Правим всичко възможно да го избегнем. Спекулации по темата, изнасяне на информация под какъвто и да е вид на информация обаче сериозно застрашават способността ни да се зашитим", каза още Христов. И призова и медиите, и депутатите да се въздържат от коментари по темата.