Росен Христов: Довършването на интерконектора върви по план

Новини
14:31 - 25 Август 2022
2238
Росен Христов: Довършването на интерконектора върви по план

Довършителните работи по интерконектора Гърция-България вървят по план и няма закъснение от графика, който бе представен миналата седмица.

Това съобщи служебният енергиен министър Росен Христов след работна среща с представители на фирмата строител „Авакс“, „Ай Си Джи Би“ (ICGB), „Булгартрансгаз“, МРРБ, МОСВ и ДНСК край Хасково.

Има по-добра координация в екипите в ICGB и главния изпълнител „Авакс“, както и с ангажираните служби и министерства, уточни Христов. По негови думи обаче все още има много работа по проекта за газовата връзка. По-добра представа дали нещата се случват, ще има следващата седмица, добави министърът. Той предупреди, че и най-малкото изоставане може да доведе до отклонение в цялостния график.

Христов информира, че следващата седмица е поканил на визита колегите си енергийни министри от Гърция и Румъния, като на срещите ще бъде обсъдено цялостното развитие на проекта, включително и от гръцка страна, така че от 1 октомври да може да се премине към търговска експлоатация на интерконектора.

Предизвикателствата за нас са вертикалната планировка и диспечерският пункт край Хасково и изпълнението на противопожарните предписания на станцията край Стара Загора, коментира изпълнителният директор от българска страна на оператора ICGB Теодора Георгиева.

По нейни думи софтуерната система „СКАДА“ ще бъде готова до 8-9 септември.

Освен това 80 процента от документацията вече е предадена, добави Георгиева. Нейният колега от гръцка страна Георгиос Сатлас също увери, че от тяхна страна се работи активно и са в график.

Министърът увери още, че необходимите ни количества синьо гориво за месеците септември и октомври са осигурени.