Росен Христов инспектира ремонтирана подстанция

Политика
19:51 - 19 Ноември 2022
4470
Росен Христов инспектира ремонтирана подстанция

Служебният министър на енергетиката Росен Христов инспектира реконструкцията на една от най-старите подстанции в Девня, информират от пресцентъра на МЕ.

По думите му сигурното захранване с електричество на битовите и индустриалните потребителите е сред основните приоритети на кабинета.

Инвестицията е на стойност малко над 4 милиона лева. Тя включва цялостното обновяване на откритата разпределителна уредба на подстанцията. Същевременно, с необходимите реконструкции и в закритата разпределителна уредба, са изградени и системите за дистанционно управление на обекта от Опорен пункт Варна.

Ръководителят на ЕСО МЕР-Варна инж. Христо Гергов обясни, че през годината е приключено и строителството на новия двоен 110 kV електропровод Кичево-Батово от Каварна до Варна и необходимите присъединителни съоръжения в трите подстанции на стойност 24 млн. лева.

С тази инвестиция и с приключените през годината рехабилитации на 3 електропровода 110 kV в Добричка област, на обща стойност над 30 млн. лева, ЕСО е подобрила електропреносната мрежа в региона, за да увеличи капацитета на преносната система и да отговори на предизвикателството за пренасяне на енергията, генерирана от възобновяеми енергийни източници.