Росен Христов не очаква ГАЗЪТ да поскъпне през зимата

Енергийният министър каза, че предшественикът му Александър Николов си прави пиар с това, че ще го дава на прокуратурата за неверни твърдения

Новини
14:53 - 13 Ноември 2022
2282
Росен Христов не очаква ГАЗЪТ да поскъпне през зимата

Министърът на енергетиката Росен Христов не очаква да има повишаване на цената на газа през зимните месеци.

„Нашите анализи показват, че може да разчитаме на едно стабилизиране на цените и както виждате вече обявихме цените за декември, те са все така достъпни от порядъка на 145 лв., като това декември, януари и февруари са месеците традиционно с най-високи цени, така че аз вярвам, че януари и февруари ще може да осигурим газ приблизително в този диапазон, така че зимата да мине сравнително леко”, добави Христов.

Той коментира и изказването на бившия енергиен министър Александър Николов, че ще го даде на прокуратурата за неверни твърдения, че е нанесъл щети за милиони.

„Това е евтин начин за търсене на пиар и медийно внимание. Това, което аз казах е, че министърът на енергетиката трябва да носи отговорност за своите действия и бездействие за това, което се случва в енергетиката. Ако съдът реши, че не съм прав, то аз ще понеса отговорностите, но аз още веднъж го повтарям - министър на енергетиката трябва да носи отговорност Съжалявам, че това е изненада за господин Николов и че ще трябва да го научи по трудния начин, но моята позиция си е такава. В никакъв случай не виждам как това е клевета. Тъжно и смешно е бивш министър да се занимава с клюки и някакви евтини трикове за привличане на внимание, подчерта Христов.

Енергийният министър коментира и на какви цени в момента се купува газ и на какви цени са купували газ от април до август.

„Виждате изискванията на закона, че всички покупки на газ за период под 12 месеца трябва да се правят чрез тръжни процедури на лицензирани борси. Виждаш, че при тях нещо такова няма. Откакто аз съм министър нямаме нито една покупка без открита тръжна процедура, съгласно изискването на законодателството и това също е факт”, коментира още Росен Христов.