Росен Желязков: Пожелавам здраве, оптимизъм, вяра ии любов

При папа Франциск бе и българската официална делегация, която е в Рим, за да почете 24 май

Новини
11:58 - 24 Май 2023
1545
Росен Желязков: Пожелавам здраве, оптимизъм, вяра ии любов

Среща на "четири очи" проведе с папа Франциск председателят на парламента Росен Желязков днес. При Светия отец бе и българската официална делегация, която е в Рим, за да почете 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В групата са представители на всички парламентарни групи в 49-то НС, представители на БПЦ и Католическата църква у нас.

Росен Желязков подари на папата икона на св. св. Кирил и Методий и техния ученик св. Климент, извезана със златни и сребърни конци, предаде специалният пратеник на Lupa.bg в Рим Валерия Йонкова. Везана е месец и половина от същите две сестри в Асеновград, които през 2019 г. извезаха омафора, който папата получи при тогавашното си посещение в България. "Папа Франциск е скромен човек и сме се съобразили с това. Човешка творба, красиво и ръчно направена", обясни Желязков.

Папата пък му е подарил пластика - изобразени са цвете и гълъб, "разкъсани" от кръст, с посланието, че мирът и човешките взаимоотношения са много крехки и трябва да се пазят. Папата пазел хубави спомени от посещението си у нас през 2019 г. Желязков определи тогавашното му обръщение за мир на земята като пророчество. Той каза, че мирът е позитивно благо, не е достатъчно просто да няма война, припомни той. 

"Пожелавам здраве, оптимизъм, пожелавам вяра, пожелавам надежда и разбира се, любов, на този празник, който е най-хубавия за мен български празник, защото е свързан с книжовност, с духовност, с писменост с това, което все повече забравяме с общението с книгите. Това беше темата на разговора ми със светия отец- много топъл разговор. Той пази топли с оцени от посещенията му през 19та година. Обръщението му за мира на земята има известно пророчество, защото той каза, че мирът е позитивно благо, не е достатъчно само да няма война.
От срещата с държавния секретар Пиетро Паролин и представители на на Ватикана Желязков сподели, че са били много добре запознати с последните развития на политическата ситуация в България и поощриха, така както всички останали европейски ръководители процеса за нормализация на политическия ни живот. темата е да има стабилно управление, защото 2 години кризи и нестабилност в която и да е страна по света , особена държава членка на ес буди тревога, която е необяснима особено когато политическите сили, които имат възможността да реализират и политики и съвместна законодателна програма и имат еднакви виждания да не съумеят да направят стабилно управление по-скоро говори за гордост, която знаете в нашата религия е недопустима" - заяви Желязков.

От Рим за Lupa.bg: Валерия Йонкова