Росен Желязков уверен в добрите приходи от концесията на аерогарата

Икономика
18:26 - 26 Февруари 2021
1308
Росен Желязков уверен в добрите приходи от концесията на аерогарата

„Концесията на Летище „София“ ще внесе преки ползи от 2 млрд. лева“, заяви транспортният министър Росен Желязков в Би Ти Ви. Той коментира обвиненията от страна на БСП, че правителството иска да отложи ангажиментите на концесионера на летището с 10 години. „Или не искат да разберат, или не могат да разберат. Или не искат правителството да направи една от найдобрите инвестиционни реализации в страната“, коментира Желязков.

По думите му в момента, в който тръгне концесията държавата ни ще получи първоначално плащане на стойност 660 млн. лв. с ДДС, което ще влезе директно в бюджета. Отделно има заделени 628 милиона за инвестиции в самото летище.

„Концесионерът трябва да плаща 24 млн. евро или 32% от приходите на летището на година. Те предлагат да отложим плащанията за 10 години, не искат пари от държавата, не казват да ги освободим, а да ги отложим“, категоричен е Желязков.

Транспортният министър коментира, че ползите от това отлагане са значително поголеми. По този начин няма да се увеличават летищните такси, самото летище ще развива в следващите пет години, което е от съществено значение за възстановяването от последиците от коронавирусната пандемия.

Росен Желязков коментира, че е крайно време да се разбере, че не правителството организира изборите, а ЦИК, РИК И СИК. „Правителството – дали ще е редовно или служебно – прави материално-техническата подготовка. Дава парите и до там“, казва министърът. „Самата организация не е по-различна от тази на всички избори, но за първи път едно правителство ще прави изборите в края на мандата си“, каза Желязков.