Росица Матева: Машинният вот не допуска недействителни бюлетини

Политика
13:54 - 26 Юни 2022
1682
Росица Матева: Машинният вот не допуска недействителни бюлетини

ЦИК не може да вземе отношение по въпроса дали трябва да се върне гласуването с хартиени бюлетини и възможността на избирателя в една и съща секция да избира дали да гласува с устройство за машинно гласуване, или с хартиена бюлетина. Няма недействителни бюлетини при машинно гласуване и резултатът се установява бързо.

Това заяви пред Българското национално радио говорителят на ЦИК Росица Матева.

“При гласуването с хартиени бюлетини има много недействителни, битува мнение за възможна манипулация, има и много грешки... Машинното гласуване не позволява да има недействителни бюлетини. Най-голям процент при гласуване с хартиени бюлетини е имало при избори за общински съветници - около 19% в някои от секциите. Нормата на добрите практики е 2-3%. Разликата е огромна", допълни тя.

Коментарът на Матева идва на фона на чукащите на вратата поредни предсрочни избори след разпада на управляващата коалиция и успешният вот на недоверие срещу кабинета на Кирил Петков. Освен това се появиха на масата и дебатите около връщането на хартиената бюлетина. За това призовават от БСП и от ГЕРБ. В НС са входирани два законопроекта. 

 

"Гласуването от устройството за машинно гласуване да се установява с разпечатания протокол от машината и с извличане на данните от флаш паметта. Само гласуването от хартиените бюлетини да се установява от СИК, както досега. И с данните от двете гласувания СИК да отива в РИК, където да бъдат въведени. Така ще бъдат допуснати по-малко грешки", предлага Матева от ЦИК.