Ротацията започна: Първо в комисията по конституционни въпроси

Политика
11:27 - 12 Януари 2024
1312
Ротацията започна: Първо в комисията по конституционни въпроси

Въпреки че сме далече от 6 март, кадровите рокади, свързани с ротацията, вече започнаха. Тази сутрин депутатите смениха ръководството на парламентарната комисия по конституционни въпроси в Народното събрания. Досега тя се оглавяваше от депутата от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков. А от днес мястото му заема Надежда Йорданова, народен представител от ПП-ДБ.

Чолаков и Йорданова, която е бивш правосъден министър, бяха депутатите, които изиграха основна роля при разглеждането на конституционните промени, приети от парламента в края на миналата година. 

Проектът на решението за промяната в състава на комисията беше внесен съвместно от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателя на ПП-ДБ Атанас Атанасов, който напоследък се лансира като бъдещия председател на НС и съгласно принципа на ротация ще смени настоящия шеф Росен Желязков от ГЕРБ-СДС. 

Рокадата днес беше одобрена с гласовете на 137 депутати на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Радомир Чолаков беше освободен и като член на комисията. На негово място влиза съпартийката му Анна Александрова - юрист, която в момента оглавява комисията по правни въпроси. Чолаков пък ще заеме досегашното й място в комисията за взаимодействието с гражданското общество.