Ровят в къщата за гости на кметска рода

Проверяват как братовчедът на градоначалника на Горна Оряховица е построил дом на брега на язовир "Йовковци"

Икономика
17:40 - 18 Юни 2019
6466
Ровят в къщата за гости на кметска рода

Проверяват къща за гости, построена с евросредства в еленското село Донковци, на брега на язовир "Йовковци", по сигнал, че собственикът е близък до кмета на Горна Оряховица Добромир Добрев, съобщи в. "24 часа".

"Сигналът, който е получен, че свързани лица с кмета на Горна Оряховица са построили тази къща. Свързаността се изразява в това, че първи братовчед на кмета е наш бенефициент по Програмата за развитие на селските райони", обясни Калоян Костадинов - зам.-изпълнителен директор на фонд "Земеделие". Получената субсидия е в размер на 185 хиляди лв. Къщата за гости е с изтекъл мониторинг през 2017 г. и след окончателното плащане на субсидията не е проверявана.

Собственикът Станислав Стайков обаче каза, че е проверяван от прокуратурата през 2015 г. именно по линия на връзката с кмета.


"Не се притеснявам от проверката. Спазвам бизнесплана, работя си. Имам годишно по 600 нощувки и си плаща туристическия данък", каза кметският братовчед.

Станислав Стайков е редови служител в БДЖ Горна Оряховица и в моментае обявил за продан имота за 400 000 лв. Имал банков заем и не можел да го обслужва. Според проверяващите, които преглеждат документи, надничат в джакузито и оглеждат катерушките на детсктата площадка в обширния двор, това не е нарушение, след като е изтекъл 5-годишният срок.


Калоян Костадинов допълни, че къщата се проверява в момента и от полицията и от Главна прокуратура по съмнения, че не е работила като туристически обект, а е използвана за лични нужди.

"При констатиране на този вид нарушение и събиране на необходимите доказателства, ще бъде издаден акт за 100% връщане на европарите", посочи зам.-директорът на Фонд "Земеделие".

Резултати от проверките ще има до 30 юни. 


Снимки: в. 24 часа"