Розовата къща търси якета и обувки за зависимите

Общество
14:53 - 28 Ноември 2022
1799
Розовата къща търси якета и обувки за зависимите

В Розовата къща се нуждаят от зимни палта, якета и обувки. Това каза за БТА Юлия Георгиева от Розовата къща - център за работа с хора, зависими от наркотици. По думите й хората се нуждаят и от завивки или спални чували, тъй като в Къщата не се осигурява преспиване. Нуждата е за около 100 човека, посочи Георгиева.

Хората, на които помага Розовата къща, са на над 18-годишна възраст. Желаещите да помогнат ще могат да го направят на място от 9:00 до 17:00 ч. в делничен ден. Не е нужно дарението да съдържа нови дрехи или обувки, но е желателно да са добре запазени, добави Георгиева. По думите й даренията може да бъдат и финансови.

Част от хората, които търсят помощта ни, дори нямат актове за раждане, каза Георгиева. В момента работим с над 300 зависими, като част от тях има къде да се приберат, но близките им не ги искат, добави тя. По думите й някои от зависимите страдат и от психични разстройства. Над 80 на сто от употребяващите наркотици и придобили зависимост са мъже, посочи още Георгиева.

Розовата къща помага на зависимите с храна, дрехи, изпиране на дрехите, вадене на лични документи, удостоверения на ТЕЛК, водене на преглед и др.

Големият ни проблем е, че в България не разпознаваме зависимостта като заболяване, отбеляза Георгиева. По думите й употребата на наркотици и зависимостта са две различни неща.