Рублата скочи до 50 за долар и достигна максимум от 2015 г.

Новини
12:35 - 29 Юни 2022
1937
Рублата скочи до 50 за долар и достигна максимум от 2015 г.

Руската рубла поскъпна до най-високите си нива от повече от седем години, като достигна малко над 50 рубли за 1 долар, информира Ройтерс. 

От началото на годината рублата се превърна в най-добре представящата се валута в света. Курсът ѝ беше тласнат нагоре от предприетите от руските власти ограничителни мерки, въведени, за да се предпази финансовата система на страната от западните санкции, наложени в отговор на войната в Украйна.

Постъпленията от износ на стоки, резкият спад на вноса и предстоящите данъчни плащания в рубли от експортно ориентирани руски компании са допълнителни фактори за високата стойност на валутата.

Към 07:24 часа по Гринуич (9:24 часа българско време) рублата се повиши с повече от 3 на сто спрямо долара до 50,01 рубли за долар.

Спрямо еврото рублата се покачи с 3 на сто до 52,89 рубли за евро, което представляваше първо поскъпване над нивото от 53 рубли за евро, достигнато последно през април 2015 г.

Силната рубла възпрепятства приходите в страната от продажбата на стоки в чужбина срещу долари и евро. По-рано през месеца вицепремиерът Андрей Белоусов каза, че за индустрията ще бъде по-добре, ако рублата спадне до 70-80 рубли за долар, припомня Ройтерс.

На този фон финансовия министър Антон Силуанов коментира ситуацията, като каза, че единственият начин да се въздейства върху курса на рублата е централната банка или финансовото министерство да възобновят валутните си операции.

По думите му чуждестранната валута е токсична за страната му, но все пак Русия трябва да увеличи нивата си на внос.

Разглеждаме възможността за закупуване на валута от „приятелски“ страни, съобщи той, като добави, че предстои да се вземе окончателно решение как да се действа.

Руският икономически министър Максим Решетников също коментира рублата, като предупреди, че ако тя остане на високи нива, каквито са към настоящия момент, в продължение на месеци, местните компании ще трябва да намалят производството си. 

Курсът на рублата е ключов за руската икономическа политика, заяви още Решетников, според който руснаците сега са склонни да спестяват, вместо да харчат пари.

Днес московският борсов индекс MOEX (в рубли) се понижи с 0,9 на сто до 2387,4 пункта, докато индексът RTS (на акциите, които се котират в долари) се покачи с 1,5 на сто до 1488,6 пункта.