Рудник и мандра тровят водите в Родопите

Куриози
12:36 - 11 Октомври 2022
2162
Рудник и мандра тровят водите в Родопите

Санкция в размер на 4500 лв. ще трябва да заплати „Горубсо Мадан“ АД за замърсяване на водите. Глобата е наложена от Регионалната инспекция по околна среда и водите(РИОСВ) в Смолян, а причината е в изхвърляне на отпадъчни води във воден обект.

РИОСВ – Смолян е санкционирала и собственици на мандра от с. Бял извор, общ. Ардино. Те ще трябва да заплатят глоба в размер на 2500 лв., заради проблеми с пречиствателното си съоръжение, от което отново се замърсяват речни води.

През месец септември са санкционирани и три физически лица с по 1400 лв., съобщават още от екоинспекцията в Смолян. Те са изкупували отпадъци от черни и цветни метали, без да притежават регистрация по Търговския закон и без регистрационен документ за дейности по събиране и транспортиране на отпадъци.

В изпълнение на контролната дейност през м. септември 2022 г., от РИОСВ – Смолян са извършени общо 101 проверки, в т.ч. 55 планови и 46 извънредни. Дадени са 11 предписания за отстраняване на констатирани нарушения и предприемане на превантивни мерки.

Броят на извънредните проверки е висок, поради 16 постъпили сигнали за нанесени щети върху селскостопанското имущество от кафява мечка, уточняват от смолянската екоинспекция.

Съставени са 3 акта за установяване на административни нарушения и са издадени 3 споразумения по реда на чл.58г, ал.1 от Закона за административните нарушения и наказания и 5 бр. наказателни постановления.