Рудолф Джулиани подготвя защитата на Тръмп в Сената

Настоящият президент е изправен пред процедура за импийчмънт заради безредиците на Капитолия

САЩ
11:41 - 17 Януари 2021
869
Рудолф Джулиани подготвя защитата на Тръмп в Сената

Личният адвокат на Доналд Тръмп - Рудолф Джулиани, подготвя защитни аргументи като част от процедурата по импийчмънт на президента на САЩ, съобщи ТАСС, позовавайки се на телевизионния канал Ей Би Си, публикувал интервю с юриста и бивш кмет на Ню Йорк. "В момента участвам и работя по процеса", казва той.

Според Джулиани политическите опоненти на Тръмп се опитват да докажат, че изявленията му за масови измами, за които се твърди, че се провеждат на президентските избори през ноември 2020 г., трябва да се разглеждат като "призиви към насилие". Според адвоката, ако се докаже, че твърденията за изборни измами са поне частично верни, това лишава демократите от ключов аргумент.

Джулиани не изключва възможността Тръмп да даде показания по време на процеса в Сената. "Такова решение се взема винаги в последния момент", каза адвокатът.

Контролираната от демократите Камара на представителите на САЩ в сряда одобри резолюция за импийчмънт на Тръмп. В документа има само едно обвинение - подбуждане към бунт. След одобрението му Тръмп стана първият президент в историята на страната, който два пъти минава през тази процедура. Демократите направиха първия си опит да го отстранят от длъжност през 2019 г. Тогава Камарата на представителите също одобри обвиненията за импийчмънт, но Сената, в който републиканците имаха мнозинство, в началото на 2020 г. оправда държавния глава.

Този път процедурата за импийчмънт бе инициирана заради изявления, направени от Тръмп на 6 януари. На този ден хиляди поддръжници на Тръмп, събрали се във Вашингтон за митинг в негова подкрепа, нахлуха в Конгреса, опитвайки се да попречат на одобрението на резултатите от президентските избори, спечелени от Джо Байдън. Демократите в Конгреса обвиниха Тръмп в подстрекателство към бунт и поискаха отстраняването му от властта. Някои представители на Републиканската партия изразиха мнението си по подобен начин.

В знак на протест срещу действията на Тръмп и безредиците на Капитолийския хълм, при които загинаха няколко души, няколко служители на американската администрация подадоха оставки.