Рухна Дъбът на Авраам

Иде ли краят на света, питат се вярващи

Нещо за четене
16:46 - 14 Февруари 2019
804
Рухна Дъбът на Авраам

В Палестина на територията на руския православен манастир „Света Троица” в Хеврон рухна легендарният Мамврийски дъб, известен и като Дъбът на Авраам. Възрастта на старозаветното дърво се изчислява на 5 000 години.

Ако се вярва на Библията, именно под клоните на този вечнозелен дъб родоначалникът и духовен прародител на много народи – Авраам, се среща със Светата Троица. Свещеното дърво е изобразено на много икони и религиозни фрески. Според древно пророчество гибелта на това дърво е предвестник на Края на света.

Християни от различни страни бият тревога за гибелта на Свидетеля на Авраам още от 1996 година, когато Мамврийският дъб официално е признат за мъртъв. Но независимо от това, че тогава дървото е напълно изсъхнало, то продължава да стои изправено години наред. Затова вярващите решават, че Краят на света се отлага дотогава, докато дървото не рухне на земята. В няколко поредни години ситуацията става още по-оптимистична, защото от корените на Дъба израстват две нови издънки. Това поражда надежди, че човешкият свят все пак ще бъде помилван и спасен.

Преди дни Дъбът на Авраам все пак пада на земята, но надеждите остават. Защото специалисти работят по освобождаването на младите издънки от мъртвите части  с цел рухналото дърво да не пречи на израстването на своето потомство. Доколко това ще помогне да се избегне пророчеството, остава неизвестно. Както е неизвестно и кой е източникът на пророчеството.