Румънци горят отпадъци в Зимнич, тровят Свищов

Причинителят на пожара на нерегламентирано сметище не е известен

Новини
13:41 - 15 Май 2020
2222
Румънци горят отпадъци в Зимнич, тровят Свищов

Нерегламентирано изгаряне на отпадъци в румънския град Зимнич е причината за неприятната миризма, притеснила жителите на Свищов в края на април.

Това обобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Милка Асенова, експерт в Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново.

Тя уточни, че институцията е получила официален отговор от Националната служба за екологична охрана на Румъния по запитване за възникналата ситуация в Зимнич, при която в края на април в Свищов се усещаше дим и неприятни миризми.

В отговора се съобщава, че димът и пушекът са в резултат на изгарянето на растителни и пластмасови отпадъци на нерегламентирано сметище зад селскостопанска ферма край Зимнич. Причинителят на пожара не е известен. На дружеството-собственик на имота е наложена санкция за неуведомяване на компетентния орган за възникналата ситуация в периода 28-30 април. Издадено е предписание за почистване на терена до края на днешния ден.

Резултатите от измерванията на автоматичната станция в Свищов по показателите, характеризиращи качеството на атмосферния въздух: ФПЧ10, серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, озон, за периода от 21-30 април не показват превишения на нормите.