Румънците в чужбина да не се прибират за празниците

Това призова сънародниците си президентът Клаус Йоханис

Свят
14:37 - 19 Март 2020
3602
Румънците в чужбина да не се прибират за празниците

Румънският президент Клаус Йоханис призова румънците, живеещи в чужбина, да не се прибират в родината си за празниците на фона на пандемията от коронавирус и ограниченията на движението, наложени от редица страни, предаде сайтът Зиаре.

Държавният глава проведе видеоконференция с премиера Лудовик Орбан, министъра на вътрешните работи Марчел Вела, префектите и други официални представители във връзка с мерките за борба с пандемията, предава БТА.

В рамките на видеоконференцията държавният глава отправи призив към румънците от диаспората да не се връщат в страната по повод Великденските празници, за да ограничат разпространението на коронавируса.

"Едно нещо искам да кажа и за румънците отвъд границите, за румънците от диаспората ... Наближават Великденските празници. Трябва да им кажем с тъга, но и с искреност, да не си идват вкъщи тази година за празниците. В Европа на практика не може да се пътува. Много, много e сложно", заяви президентът.

"Ако все пак си дойдат в страната, съгласно нормите, определени от експертите, трябва директно да влязат в изолация или карантина, според случая. И тогава какъв смисъл има да си идват, за да стоят две седмици в изолация или карантина?", добави още Йоханис.

Държавният глава изтъкна още, че е "много важно всички да разберем сериозността на ситуацията, но същевременно е много важно да не изпадаме в паника". "Трябва да си дадем сметка, че зависи от нас да попречим на разпространението на тази болест", подчерта още президентът.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Румъния достигна 277, отбелязва сайтът.