Румънците в Италия питат: Защо ни изоставихте

Диаспората се оплака, че е важна за политиците само по време на избори

Свят
20:52 - 11 Март 2020
3727
Румънците в Италия питат: Защо ни изоставихте

Асоциацията на румънците в Италия критикува румънското правителство за мерките, които е предприело в контекста на разпространението на новия коронавирус, и кани в Рим президента Клаус Йоханис, за когото масово гласува румънската диаспора, съобщава информационният сайт "Кю магазин".

В писмо на Асоциацията на румънците в Италия се изразява недоволство от мерките, предприети както от румънските, така и от италианските власти, основно от спирането на полетите между двете държави, предава БТА. 

"Нашата страна има милиони граждани в чужбина, които имат пълното право да се върнат в страната си. Само в Италия са над милион и половина. Не може да не са запитаме какво се случва с тези хора сега, след като Румъния е спряла комуникациите с Италия", се посочва в писмото.

Румънците в Италия смятат, че една от причините Италия да е така тежко засегната от новия коронавирус е спирането на въздушния трафик с Китай. "Така хората, които трябваше да се върнат в Италия, използваха алтернативни маршрути, избягвайки по този начин систематично и организирано наблюдение, което да държи под контрол заразяването", отбелязва Асоциацията и предупреждава, че същата логика е валидна и за Румъния. "Много румънци ще опитат да достигнат страната по алтернативни маршрути, например с билет Рим-Берлин, Берлин-Букурещ. Или ще пристигнат с автомобилите си и ще блокират всички гранични пунктове. В състояние ли е Румъния да постави толкова много хора под карантина? Или ще се озове след няколко седмици в ситуацията, в която е днес Италия?", питат от асоциацията и посочват, че спирането на въздушния трафик не решава проблема, а точно обратното, защото потенциално заразените хора ще дойдат от всички посоки.

Румънците в Италия се измъчват от мисълта, че Румъния ги отхвърля отново. Това състояние се засилва от перспективата, че с влошаването на ситуацията се появява лозунга "първо италианците, после останалите". "Италианските политици ще си кажат, че Румъния е обърнала гръб на собствените си граждани, което ще им даде алиби за отношение към румънците като към втора категория граждани. Това ли иска Букурещ?", пита Асоциацията на румънците в Италия.

В писмото асоциацията посочва още, че правителството на Румъния е трябвало да изпрати в Италия свои представители, които да обсъдят мерките с италианските власти и с диаспората.

"Да разбираме ли, че румънците в чужбина са важни само на избори, когато са призовани да гласуват както се иска от тях? Иначе, могат да умират и никой да не се интересува от тях?"

"Докато не е станало твърде късно", те канят президента Клаус Йоханис в Рим за преразглеждане на прибързано взетите мерки, "разбира се, ако и той не е поставен под карантина".