Румънец е обвиняем за трафик на 25 мигранти през България

Общество
15:17 - 09 Март 2023
1348
Румънец е обвиняем за трафик на 25 мигранти през България

Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем 23-годишен румънски гражданин за трафик на 25 мигранти от Афганистан.

Той е бил заловен на 6-ти март по време на транспортирането по магистрала „Тракия“. Превозвал ги с товарен автомобил „Ситроен Джъмпер“. Един от африканците е с ненавършени 16 години. С румънеца се свързал негов сънародник и му предложил да изкара пари от превоз на мигранти в България. Двамата отишли до столицата им Букурещ, където срещу 500 евро шофьорът наел автомобила. Изпратена му била локация, от която да вземе чужденците. Той трябвало да чака в кабината на автомобила, без да слиза от нея.

На 6-ти март те се качили в колата. Малко по-късно автомобилът, управлявал от М.С., бил спрян от полицейски патрул на км 205 на автомагистрала „Тракия“ в обл. Стара Загора.   

По делото е установено, че афганистанските граждани се договорили с каналджии в Турция да ги преведат през България срещу около 3000 евро на човек. Били превозени с микробус до оградата на турско-българската граница. През нощта със сгъваеми стълби, придружавани от водачи, преминали на територията на България. Вървели пеша около 3-4 дни. В уречения ден достигнали до място, където ги чакал товарният автомобил.

С постановление на наблюдаващ прокурор обвиняемият М.С. е задържан за срок от 72 часа. Днес Районната прокуратура н Стара Загора ще внесе искане в Районния съд искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.