Румънецът, убил петима работници в бус край Габрово, остава в ареста

Общество
17:24 - 16 Октомври 2023
2529
Румънецът, убил петима работници в бус край Габрово, остава в ареста

Окръжният съд във Велико Търново определи мярка "задържане под стража" за 60-годишния тираджия от Румъния, който на 12 октомври смаза микробус с работници край Габрово и уби петима пътници. Окръжният съд е приел доводите на окръжна прокуратура, че може да напусне страната и да осуети довеждането му за процеса, а става дума за голям брой жертви в следствие на катастрофата. Определението може да се атакува пред Апелативния съд във Велико Търново.

Тираджията пътувал от Пловдив към Горна Оряховица, наложило се да мине през Шипка заради затворения Хаинбоаз. Не познавал пътя, объркал се на изхода от обхода на Габрово към пътя Габрово - Дряново, навлязъл в насрещното и блъснал челно микробуса в неговата лента. След трагедията стана ясно, че кръстовището е изключително рисково и бяха набелязни спешни мерки за обезопасяване.

Четирима от работниците, пътували в микробуса, са настанени за лечение в Габровската болница.Тежко остава състоянието на 26-годишният мъж. Той е в реанимацията на областната болница с черепно-мозъчна травма и тежки счупвания. В хирургията на лечебното заведение се лекува друг от мъжете, който е в стабилно състояние. Един от пациентите е преместен от ортопедично отделение в столична болница, където му предстои операция, а четвъртият от пострадалите при катастрофата е бил изписан, каза директорът д-р Минко Михов.

Днес в тяхна памет е ден на траур в Габрово и Севлиево.