Румъния е на първо място в Европа по смъртност от рак на маточната шийка

Новини
19:24 - 05 Февруари 2024
1958
Румъния е на първо място в Европа по смъртност от рак на маточната шийка

Румъния е на първо място в Европа по смъртност от рак на маточната шийка, се посочва в посланието на премиера Марчел Чолаку, представено по време на дискусия на тема "Ракът сред жените", проведена в Сената по инициатива на държавния съветник Кармен Орбан, предаде Аджерпрес.

"Намираме се на първо място в Европа по смъртност от рак на маточната шийка, докато в други страни тази болест е лечима. И това е така, защото у нас откриването става в напреднал стадий на болестта, а програмата за ваксиниране срещу човешки папиломавирус (HPV) отчете едва през последните две години някакъв интерес и напредък. Програмите за скрининг за рак на гърдата трябва да излязат от фазата на пилотни програми, ако искаме да имаме наистина резултати в борбата с тези болести", се посочва в съобщението, цитирано от БТА. 

По думите му правителството е "силно ангажирано в намирането на решения" в здравната система. Той също така призова жените да ходят на лекар за годишните профилактични прегледи, като напомни, че една болест, открита навреме, може да бъде лекувана с по-висока степен на успех.

"Ракът остава втората причина за смърт в Румъния след сърдечно-съдовите заболявания, като представлява причина за 19 процента от всички смъртни случаи, според Националния институт за обществено здраве. Според същия източник се очаква до 2035 г. броят на случаите на рак в ЕС да нарасне с 24 процента, така че тази болест ще стане първата причина за смърт. Жените имат нужда от програми за скрининг, информационни кампании и повече грижа от страна на всички нас", посочи още премиерът.