Румъния е с най-високата инфлация в целия Европейски съюз

Стандартът на живот се влошава от ден на ден

Новини
12:30 - 03 Април 2024
2959
Румъния е с най-високата инфлация в целия Европейски съюз

Румъния е с най-висока инфлация в целия Европейски съюз, пише в свой материал вестник “Адевърул”, като се позовава на данни на Евростат. Цифрите показват, че от 2022 г. насам страната постоянно регистрира най-висока инфлация сред всички държави от Общността.

През февруари тази година инфлацията в Румъния е 7,1 процента, предаде БТА.

“С този процент сме абсолютен шампион по инфлация. На голямо разстояние е Хърватия, която се нарежда на второ място с 4,8 на сто, следвана от Естония с 4,4 процента. За сравнение, еврозоната, дори и да е изправена пред големи икономически проблеми, има инфлация от едва 2,8 процента”, отбелязва “Адевърул”.

Изданието пита икономиста Адриан Негреску какво генерира тази инфлация, за която румънската държава не може да намери лек. „Това е свързано с интереса на държавата преди всичко да вдигне цените и да събере повече пари за бюджета от такси и данъци.

Това е скритият данък, който държавата ни начислява вече две години цинично, без никакви угризения, откъсвайки ни от икономическия ни потенциал, удряйки силно покупателната ни способност.

Държавата прави това само от гледна точка на желанието да се спаси, на практика, да спаси бюджета, да си спести големите разходи, които прави без предупреждение във всякакви области, които не са свързани с икономическото развитие”, обяснява експертът.

Той допълва, че инфлацията оказва огромно влияние върху населението и стандарта на живот се влошава от ден на ден. Адриан Негреску коментира, че заради цените все

повече румънци се връщат към най-евтините продукти в супермаркетите и към менюто от 90-те години, с маргарин и картофи, защото просто не могат да си позволят нищо друго.

Икономистът дава и прогноза за следващите месеци. „Смятам, че услугите ще бъдат в челните редици на поскъпването тази година. Това се усеща още от четвъртото тримесечие на миналата година, когато отбелязахме значително увеличение на цените на услугите“, заключава Адриан Негреску.